"Roetfilterfraude is onthutsend. Zonder controle blijft EU-wetgeving papieren tijger"

Er bestaat technologie die kan opsporen of een roetfilter verwijderd is of niet. De autokeuringscentra zijn ook vragende partij om die technologie toe te passen. Dat zegt sp.a-europarlementslid Kathleen Van Brempt. Zij roept Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts op versneld werk te maken van de invoering van de tests.
Nicolas Maeterlinck

Van Brempt, gewezen voorzitter van de Dieselgate-commissie in het Europees Parlement, reageert daarmee op onze berichtgeving over de roetfilterfraude bij dieselwagens. In plaats van kapotte roetfilters te vervangen, verwijderen bepaalde garages de roetfilter. Toch geraken de wagens nadien probleemloos door de autokeuring omdat de roetmeting die daar gebruikt wordt, verouderd is.

"Onthutsend", zo zegt SP.A-politica Van Brempt. Volgens Van Brempt doken er tijdens de commissie Dieselgate al signalen op over het verwijderen van roetfilters. "Zonder duidelijk toezicht, controle en handhaving blijft de Europese wetgeving niet meer dan een papieren tijger. Dat geldt voor de sjoemelsoftware die we niet konden ontdekken, het geldt voor het verwijderen van de roetfilter, en het geldt net zozeer voor de wijdverbreide praktijk die wordt toegepast in vrachtwagens, waarbij de AdBlue injectie, nodig voor het functioneren van de katalysator, wordt uitgeschakeld."

Volgens Van Brempt beschikt de keuring nog niet over de juiste technologie om de roetfilterfraude op te sporen. Toch bestaat die technologie al. Van Brempt: "De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) heeft een methode ontwikkeld om vervuilende stoffen op een goedkope en snelle manier op te sporen via lasertechnologie die fijne stofdeeltjes meet. De autokeuringscentra zijn vragende partij om dergelijke testen aan de autokeuring toe te voegen." Zij roept Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts op "versneld werk te maken van de introductie van deze tests in de Belgische autokeuringscentra".

 

Meest gelezen