Amerikaans oorlogsschip vaart te dicht bij Chinees eiland, China is woedend

Peking reageert woedend op de aanwezigheid van een Amerikaanse oorlogsbodem nabij een betwist eiland. In een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega Trump zegt de Chinese president Xi dat de relatie tussen de twee landen ernstig beschadigd is.

Een Amerikaans oorlogschip is op een afstand van minder dan 12 zeemijlen (22 km) voorbij een piepklein betwist eiland in de Zuid-Chinese zee gevaren. Het Triton eiland wordt opgeëist door Vietnam, Taiwan en China, maar in de praktijk wordt het sinds 1974 gecontroleerd door China.

Het is de tweede keer sinds het aantreden van Trump dat de USS Stethem vlak bij een eiland vaart dat China als zijn grondgebied beschouwt. De Amerikaanse actie maakt deel uit van het "freedom of navigation" programma, een reactie op de "overdreven" territoriale eisen van China. China beschouwt zowat de hele Zuid-Chinese Zee als zijn achtertuin.

China reageert woedend. "De acties van de Verenigde Staten in de Zuid-Chinese hebben de stabiliteit in de regio ernstig in gevaar gebracht", zegt de Chinese minister van Defensie op sociale media. In een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega Trump zei de Chinese president Xi dat de relatie tussen de twee landen ernstig beschadigd is door "een aantal negatieve factoren". Daarmee doelde Xi ook op de recente wapenverkoop ter waarde van 1,2 miljard euro aan Taiwan. 

“Ons geduld is op”

Tijdens het telefoongesprek tussen Xi en Trump kwam ook Noord-Korea ter sprake. De Amerikaanse president herhaalde dat het "strategisch geduld" van Amerika met het Noord-Koreaanse regime op is. Amerika wil de druk opvoeren op het Noord-Koreaanse regime om zijn raketten en kernwapens af te bouwen. Het land deed de voorbije maanden verschillende rakettesten, en bedreigt daarmee de buurlanden én de Verenigde Staten. Eerder belde Trump ook met de leiders van Japan en Zuid-Korea over Noord-Korea.

De relaties tussen Trump en Xi waren opvallend verbeterd na hun eerste ontmoeting van begin april in Mar-a-Lago, het buitenverblijf van de president in Florida. Xi slaagde er toen in om Trump te overtuigen dat China de Noord-Koreaanse dreiging zou helpen ontmijnen. Peking heeft traditioneel een grote invloed op het regime in Pyongyang. Maar voor de regering Trump laten de resultaten van die gesprekken te lang op zich wachten. Beide leiders zullen elkaar opnieuw ontmoeten tijdens de G-20 top die vanaf vrijdag plaatsvindt in Hamburg, Duitsland.

Meest gelezen