Ben je niets vergeten op de camping van Rock Werchter?

Waarschijnlijk zal de gemiddelde festivalganger die een aantal dagen op Rock Werchter heeft doorgebracht, zich van geen kwaad bewust zijn en nietsvermoedend: "nee, ik denk het niet" antwoorden op bovenstaande vraag. Het terrein van Rock Werchter vertelt helaas een ander verhaal. Zoals elk jaar vergeet de gemiddelde festivalganger namelijk heel veel. Is "vergeten" eigenlijk wel het juiste woord? Joppe Matyn ging eens kijken op camping The Hive.

Volle blikken ravioli, onaangeroerde appels, volledige dozen ontbijtgranen, blikjes kwaliteitsbier, ongeopende flessen water en frisdrank, koffie die niet is gezet, handdoeken, gloednieuwe teenslippers, schoenen met of zonder veters, slaapzakken, prijzige luchtmatrassen, kleine bungalowtentjes en minder kleine partytenten. Veel partytenten. Heel veel partytenten. ‘Vergeten' is niet het ideale woord, omdat festivalgangers natuurlijk niet per ongeluk hun spullen achterlaten. Ze twijfelen, denken na, wegen af of hebben vaak al op voorhand beslist dat ze met een volle rugzak naar het festivalterrein afzakken en met een lege willen terugkeren.

“Het kost te veel moeite”

“Het is natuurlijk heel gemakkelijk”, vertelt een vrijwilliger, die op The Hive, de grootste camping op Rock Werchter, achtergelaten tenten aan het opplooien is. “Je investeert met z’n tienen in zo’n partytent, zo kan je de kostprijs per individu behoorlijk drukken. Maar het kost te veel moeite om de tent ook weer mee naar huis te nemen. Zelfs de meer kwaliteitsvolle tenten, die meer dan één festival zouden doorstaan, worden daardoor gewoon gedumpt.” Gedumpt en wachtend op een bulldozer, want “was het vroeger nog de gewoonte om de goede tenten eruit te halen en weg te schenken, dan gebeurt dat nu niet meer”, vertelt een andere vrijwilliger. “Het kost te veel voor het festival.” Festivalganger en festival vinden elkaar dus wel een beetje als het gaat over moeite doen. “En hier iets meenemen dat we zelf misschien nog kunnen gebruiken, is ons uitdrukkelijk verboden”, voegt hij er nog aan toe. Al doet het festival natuurlijk wel z’n best, hoor je waaien. Gratis vuilniszakken worden volop aangeboden. Maar zijn die wel groot genoeg om een hele partytent in te krijgen?

Lichte schaamte

Sommige festivalgangers schamen zich wel een beetje als je hen erover aanspreekt. “Te veel biertjes mee, dus laten we de overschot maar achter. Ik weet dat het eigenlijk niet kan, maar de tocht naar de auto is zo zwaar.” Of nog: “We zijn van plan om helemaal niets achter te laten, behalve het restafval natuurlijk. Dat laten we hier liggen, ook al weten we dat we dat eigenlijk elders kunnen weggooien.”

Hoeveel festivalgangers zou je opnieuw volledig kunnen uitrusten met wat vandaag is achtergebleven op The Hive? Waarschijnlijk heel wat, tot en met een volle fles shampoo toe. Wie naar Pukkelpop wil, kan op de wei in Werchter misschien eerst wat materiaal inzamelen?

Rock Afval in 360 graden: dit bleef achter op de camping van Werchter

Meest gelezen