Drie keer zoveel vastgoedmakelaars als bakkers

Het jaarrapport het BIV, het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, geeft duidelijke cijfers. Met 9.887 is een nieuwe record bereikt van het aantal erkende makelaars. Ze mogen zich op de huizenmarkt storten en bemiddelen tussen koper en verkoper om een deal over een onroerend goed te sluiten. Het beroep is streng gereglementeerd maar dat is duidelijk geen rem.

Vorig jaar kwamen er ongeveer 350 vastgoedmakelaars bij, zegt het BIV. Dit jaar wordt wellicht de kaap van 10.000 overschreden. "Het beroep is streng gereglementeerd, met een stagetraject, een vormings- en verzekeringsplicht en een na te leven deontologie."

"Al die zaken houden mensen niet tegen om te kiezen voor een carrière als vastgoedmakelaar", zegt BIV-woordvoerder Dorien Stevens. Jonge mensen stappen meer en meer in het beroep, net als mensen met al ruime ervaring in de bouwsector die zich omscholen tot makelaar. En zo komt het dat er zo wat 3 keer zoveel makelaars zijn dan warme bakkers.

Charlatans

Het beroep is dus streng gereglementeerd. Niet om het even wie kan een naambordje met vastgoedmakelaar aan zijn deur hangen. Een grote aankoop, wat een onroerend goed doorgaans toch is, kan immers niet aan een charlatan overgelaten worden.

De controle op wanpraktijken is dan ook groot. Zo zijn er vorig jaar toch nog 545 dossiers geopend tegen illegale –dus niet erkende makelaars- en zijn ook 46 erkende makelaars geschrapt na deontologische fouten.

Het BIV tekende nochtans vorig jaar maar 867 deontologische klachten van erkende makelaars op. Dat is een kwart minder dan in 2015. De daling is het gevolg van een collectieve verzekeringspolis. Die dekt heel wat deontologische fouten én een vergoeding voor de consument als het misloopt. En het is meteen een vangnet voor wie in het makelaarsberoep stapt. Wie weet kan het bakkersambacht er wat van opsteken als het meer bakkers in de straat wil.

Meest gelezen