Erwin Provoost nieuwe baas van Vlaams Audiovisueel Fonds

Erwin Provoost wordt de nieuwe directeur-intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Hij wordt zo vanaf 1 januari 2018 de "nieuwe paus" van de Vlaamse filmwereld. Provoost is een bekende naam in de tv- en filmwereld: zo stond hij destijds in voor de productie van onder meer de film "De zaak Alzheimer" en de tv-serie "Flikken".

Erwin Provoost volgt Pierre Drouot op als de nieuwe intendant voor het VAF. Tot die beslissing is de raad van bestuur van het Fonds gekomen."Met zijn jarenlange ervaring in de verschillende fases en sectoren van het audiovisueel landschap is Erwin Provoost de geschikte nieuwe intendant", zegt Jeroen Depraetere, voorzitter van de raad van bestuur van het VAF.

Provoost is naar eigen zeggen fier dat hij het "schitterende werk" van Pierre Drouot mag verderzetten. "De continuïteit verzekeren is dan ook de eerste opdracht. Maar de audiovisuele sector is in volle (r)evolutie en hierop zal het VAF samen met producenten, regisseurs en auteurs in de komende jaren een antwoord moeten formuleren."

Huidige directeur-intendant Drouot prijst de kwaliteiten van zijn opvolger. "De uiteindelijke keuze voor Erwin Provoost was geen evidente beslissing: uitgesproken persoonlijkheden hebben altijd voor- en tegenstanders. Maar een uitgesproken persoonlijkheid met strategisch inzicht, tactisch aanvoelen, diplomatisch talent, een brede ervaring en een onafhankelijke ingesteldheid is wat het VAF en de onafhankelijke audiovisuele sector in Vlaanderen nodig hebben.

Geen onbekende naam

Erwin Provoost (°Gent, 1954) studeerde filmregie en productie aan het RITCS in Brussel. Begin jaren 80 richtte hij zijn eigen productiebedrijf Multimedia (MMG) op. Hij stond zo onder meer in voor de film "Brussels by night", de Urbanus-films "Hector" ( en "Koko Flanel" en recenter ook "De zaak Alzheimer". Voor televisie produceerde MMG ook "Windkracht 10" en "Flikken".

In 2010 werd MMG overgenomen door het Nederlandse Eyeworks en kreeg Provoost de post van CEO bij Eyeworks Belgium. In 2013 werd Erwin Provoost directeur media bij WPG Uitgevers. Na inlassing van een "sabbatical" gaat hij op 1 januari 2018 aan de slag als directeur-intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Meest gelezen