Gespot: everzwijnen in Meerdaalwoud en Heverleebos

Meerdaalwoud en Heverleebos zouden tientallen everzwijnen tellen. En dat is best uitzonderlijk, want het is al decennialang geleden dat het laatste everzwijn daar geschoten werd. "Het is straf omdat het zo lang geleden is, maar eigenlijk is het niet meer dan natuurlijk. Het everzwijn maakt in heel West-Europa deel uit van het bos", zegt boswachter Bart Meuleman.
© McPHOTO/W. Rolfes - creative.belgaimage.be
Archiefbeeld

Reeën worden wel vaker gespot in de bossen, maar een everzwijn is toch nog iets anders. Toch heeft boswachter Bart Meuleman nu in Meerdaalwoud en Heverleebos sporen gevonden van everzwijnen. "Het is straf omdat het zo lang geleden is, maar eigenlijk is het niet meer dan natuurlijk, want het everzwijn maakt in nagenoeg heel West-Europa deel uit van het bos."

De dieren laten zich niet gemakkelijk zien, vertelt de boswachter. "Ik zie bijna alle dagen reeën, maar everzwijnen zie je niet zo gemakkelijk. En toch zitten ze er, want ik heb de sporen gezien." De kans dat bezoekers oog in oog komen te staan met een everzwijn, is dus bijzonder klein. In principe zijn ze niet gevaarlijk als ze niet lastiggevallen worden. 

Omdat de everzwijnen geen natuurlijke vijanden hebben, zijn er wel bepaalde risico's verbonden aan hun aanwezigheid. "De populatie kan op korte tijd sterk stijgen en everzwijnen kunnen flink wat schade aanrichten bij boeren of in het bos zelf." De strategie die ze in Leuven dan ook hanteren is: toekijken dat het aantal zeker niet toeneemt. 

Hoe weten de boswachters dat de everzwijnen er zijn?

Meuleman weet dus dat de dieren aanwezig zijn in het Meerdaalwoud en Heverleebos door hun sporen. Maar hoe zie je dat? Everzwijnen laten verschillende sporen na, vertelt hij. "We zien het aan de manier waarop ze geschuurd hebben tegen de bomen, aan pootafdrukken wanneer geregend heeft of aan wroetsporen."