Hoe moet het verder bij de PS? "Alles ligt op tafel, ook het einde van Di Rupo"

De Franstalige socialisten van de PS beleven moeilijke tijden. In een nieuwe peiling verliezen ze fors aan de extreemlinkse PTB van Raoul Hedebouw. Hoe moet het verder? "Alles ligt op tafel, ook het einde van het voorzitterschap van Elio Di Rupo", zegt RTBF-journalist Alain Gerlache in "Terzake".

"Het is een heel slechte periode voor de PS", aldus Gerlache. "De militanten weten geen raad meer hoe het verder moet. Alles ligt op tafel nu, zelfs een einde van het voorzitterschap van Elio Di Rupo. Als hij aan de macht blijft, is dat omdat er geen alternatief is momenteel, dat is niet toekomstgericht."

"Wat mij getroffen heeft, is de manier waarop Paul Magnette het nu heeft over Di Rupo. Het verschil met twee weken geleden is heel groot", zegt de Wetstraatwatcher van de RTBF ook. Hij verwijst daarmee naar de reportage die Pieterjan De Smedt van "Terzake" heeft gedraaid op het PS-congres van gisteren.

De Smedt vroeg Magnette naar de toekomst van Di Rupo. "Het is aan de militanten om daarover te beslissen. Mijn persoonlijke mening doet er niet toe", luidde het antwoord van Magnette. Twee weken geleden, toen eveneens in "Terzake", was dat nog fors: "Ik sta 100 procent achter Di Rupo".

VIDEO: Magnette over Di Rupo, nu en twee weken geleden

De Vadder: "Je voelt de machteloosheid"

Ook VRT-journalist Ivan De Vadder stelt zich vragen bij de toekomst van Di Rupo. "Hij heeft de voorbije jaren zijn tanden al stuk gebeten op de federatie van Luik, voor een stuk ook op zijn eigen federatie. Het heeft heel lang geduurd voor er ingegrepen werd in Brussel. Je voelt de machteloosheid van die man."

Di Rupo zelf lijkt echter niet van plan om een stap opzij te zetten. "Die vraag zal zich stellen in 2019 (wanneer de volgende voorzittersverkiezingen zijn, red.)", zegt hij. "Ik voer mijn mandaat uit. Ik doe dat met veel kracht en vastberadenheid. De laatste tijd zijn de signalen van sympathie talrijk en formidabel."

De PS-militanten op het congres waren volgens Pieterjan De Smedt verdeeld over de kwestie. Sommigen zeggen dat Di Rupo de enige is die de PS door deze moeilijke periode kan loodsen, anderen laten voorzichtig weten dat een nieuwe kopman misschien geen slecht idee is.

VIDEO: "Terzake" op het PS-congres, het volledige verslag

Hedebouw: "We blijven met de voeten op de grond"

In de laatste politieke peiling uit Franstalig België verliest de PS de helft van haar kiezers aan de extreemlinkse PTB van Raoul Hedebouw. Zijn PS-mandatarissen welkom bij zijn partij? "We hebben veel contact met mensen aan de basis bij de PS", antwoordt Hedebouw.

"Maar hoe hoger je gaat in de partij, hoe moeilijker het ligt. Er is een andere politieke cultuur binnen de PS. Die mensen gaan niet naar ons komen. Je maakt geen carrière bij de PTB. Bij ons kom je omdat je een passie hebt", besluit het federaal parlementslid, die de peiling "een heel positief signaal" noemt. "Maar laat ons met de voeten op de grond blijven."

Gerlache: "Er zijn geen 25 procent communisten in Wallonië"

"Hedebouw surft op het succes van deze peiling", zegt De Vadder. "Het is misschien maar een peiling, maar het creëert wel een werkelijkheid bij de partijen zelf."

Gerlache voegt toe dat er "geen 25 procent communisten zijn in Wallonië". "Het zijn linkse mensen die op een partij willen stemmen die links is en propere handen heeft. En dus stemmen ze op de PTB. Dat is het grote gevaar voor de PS."

Er wordt al gespeculeerd dat de groei van de PTB/PVDA in 2019 wel eens tot zeer moeilijke coalitiegesprekken zou kunnen leiden. Verschillende andere partijen willen immers niet met hen besturen. Gerlache voegt daar nog aan toe dat de PTB volgens hem zelf ook niet staat te springen om in een coalitie te stappen.

Meest gelezen