Macron wil nood­toestand in Frankrijk binnenkort opheffen

De Franse president Emmanuel Macron belooft om nog deze herfst de noodtoestand in zijn land op te heffen. Dat zei Macron tijdens een toespraak tot het verenigde parlement in het paleis van Versailles. De noodtoestand was na de aanslagen in Parijs eind 2015 uitgeroepen door toenmalig president François Hollande.

"Ik zal de vrijheden van de Fransen herstellen door deze herfst de noodtoestand op te heffen". Dat was één van de meest opmerkelijke uitspraken van de Franse president Emmanuel Macron tijdens zijn beleidsverklaring deze namiddag in het paleis van Versailles.

Volgens de president is dat nodig om de sterke democratische traditie in Frankrijk te beschermen. Tegelijk is er echter nog altijd de dreiging van terreuraanslagen door extremistische moslims.

Daarom zal de opheffing van de noodtoestand pas in de herfst kunnen. De regering van premier Edouard Philippe werkt intussen aan een voorstel om een aantal maatregelen voor versterkte veiligheid in te werken in de bestaande rechtsregels. Met andere woorden: die maatregelen zouden in het normale recht ingeschreven worden om de strijd tegen de terreur blijvend te maken.

Critici hebben eerder al gezegd dat bepaalde onderdelen van de noodtoestand op die manier permanent in de Franse wet ingeschreven zouden worden. 

In de nasleep van de Bataclan en Nice

De noodtoestand werd eind 2015 in Frankrijk uitgeroepen door de toenmalige president François Hollande. Dat gebeurde na de bloedige aanslagen in de muziekzaal Bataclan en op andere plaatsen in Parijs, onder meer bij het Stade de France. De noodtoestand gaf de politie onder meer het recht om huiszoekingen en invallen te doen zonder voorafgaande goedkeuring door een rechter. 

In een interview ter gelegenheid van de nationale feestdag vorig jaar had president Hollande de intrekking ervan beloofd, maar net op die dag reed in Nice een moslimextremist met een vrachtwagen in op mensen die op de Promenade des Anglais de 14e juli aan het vieren waren. Daarop werd die noodtoestand meteen verlengd.

De terreurdreiging is overigens nog altijd van kracht in Frankrijk. Op dit ogenblik lijkt de terreurgroep IS in zowel Syrië als Irak militair verslagen te worden, mede door Franse luchtbombardementen. Dat wil nog niet zeggen dat er een einde aan de dreiging komt, maar wellicht hoopt Macron dat die dreiging tegen de herfst fors verminderd zal zijn. 

Meest gelezen