Merkel: "Het wordt een moeilijke G20 door de standpunten van Trump."

De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwacht een moeilijke top van de G20 nu vrijdag en zaterdag in Hamburg. Dat heeft volgens Merkel te maken met de standpunten van de Amerikaanse president Trump. Het gaat dan vooral over klimaatopwarming, handel en militaire uitgaven. Merkel en Trump staan op die punten lijnrecht tegenover elkaar.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De woordvoerder van Merkel zei dat de bondskanselier een apart gesprek met de Amerikaanse president zou hebben, wellicht donderdag in de vooravond, maar het is zeer de vraag of die tête-à-tête zal volstaan om de plooien glad te strijken.

Merkel zelf had het over “een hele reeks lastige onderwerpen”, toen ze de G20 aansneed in de marge van een persconferentie waar ze haar verkiezingsprogramma voorstelde voor de parlementsverkiezingen in september. Ze had het over de strijd tegen de opwarming van het klimaat (de Amerikanen stappen uit het Akkoord van Parijs), en over het protectionistische discours van Trump als het gaat over wereldhandel.

De Amerikaanse president van zijn kant liet eerder verstaan dat de Duitsers wat minder gierig mogen zijn als het gaat over militaire uitgaven in het kader van de NAVO. 

Merkel maakt zich niet veel illusies

Waarnemers gaan er vanuit dat deze G20-bijeenkomst een van de moeilijkste wordt van de voorbije jaren. Ook Merkel zelf maakt zich niet veel illusies: “We kennen de standpunten van de Amerikaanse regering, en ik denk niet dat die zullen veranderen naar aanleiding van een tweedaags verblijf in Hamburg.”

Overeenstemming zal er volgens de Duitse bondskanselier alleen zijn over de strijd tegen het terrorisme.

Merkel liet zich de voorbije week niet onbetuigd. In een toespraak in het Duitse parlement ging ze vol in de aanval tegen Trump. Ze had het over “nationaal egoïsme” en over “de enorme fout van diegenen die denken dat ze de wereldproblemen kunnen oplossen met protectionisme en isolationisme”.

Eerste ontmoeting Trump-Poetin

Naast een ontmoeting met Merkel zal Trump in de marge van de G20 ook een gesprek hebben met de Chinese president Xi Jinping en voor het eerst ook met de Russische president Vladimir Poetin. Ook Merkel en de Franse president Macron zullen met Poetin spreken.

Meest gelezen