Naam van Ieperse brasserie Iepereat beroert de gemoederen: "Klinkt als mosterdgas yperiet"

"Iepereat", dat is de naam van een brasserie die binnenkort in de buurt van het In Flanders Field Museum geopend wordt en dat ligt blijkbaar erg gevoelig bij een aantal inwoners van Ieper. Wie "Iepereat" zegt, zegt eigenlijk ook "yperiet", het mosterdgas dat tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het eerst gebruikt werd in Ieper.

Schepen Jef Verschoore op Radio 2: "De naam ligt heel dicht bij yperiet. Bovendien staan er nog bommetjes bij het logo. En dat in voorlaatste jaar van herdenking. De handelaars hebben zich tot nu toe nochtans heel waardig gedragen. En dat we nu zoiets moeten meemaken, is te betreuren."

Uitbaatster Cinderella Maselis is best onder de indruk van alle negatieve reacties: "'t Is zeker niet de bedoeling om mensen te kwetsen. Ik ben een rasechte Ieperling, en daarom wou ik zeker ‘Ieper’ in mijn naam. En ‘eat’ heb ik gekozen omdat Britten zeker zouden weten dat ze bij ons kunnen eten." Volgens de uitbaatster verwijzen de bommetjes naar een smaakbom. Nu nog alles veranderen is moeilijk, zegt ze, want alle drukwerk en promotie is al rond.

Voor de Britten zou er alleszins geen probleem zijn, omdat zij Ieper uitspreken als "Wiper" en dus de link met yperiet helemaal niet leggen.

Meest gelezen