Onderzoekscommissie Publifin ziet 15 mogelijke inbreuken op strafwet

De onderzoekcommissie van het Waals Parlement naar het schandaal rond de Luikse intercommunale Publifin ziet voldoende aanwijzingen voor 15 mogelijke inbreuken op de strafwet. Dat blijkt uit het finale rapport van de commissie dat na vijf maanden onderzoek is voorgesteld.
Commissievoorzitter Olga Zrihen (PS)

Het schandaal rond Publifin brak eind vorig jaar los, toen bleek dat politici riante vergoedingen hadden gekregen zonder dat ze daarvoor iets gepresteerd hadden. Vooral de PS kwam in het oog van de storm te staan.

Volgens de parlementaire onderzoekscommissie naar het schandaal zijn er mogelijk 15 strafrechtelijke inbreuken gepleegd. Het gaat dan over overtredingen van de regels in verband met openbare dienstverlening en de energiemarkt, het creëren van ondoorzichtige structuren die aan het publieke oog worden onttrokken en ongefundeerd hoge vergoedingen.

Het 100 pagina's tellende einddocument is overgemaakt aan het parket. "We hebben enkele ernstige vaststellingen gedaan, maar het is aan justitie om te handelen en te oordelen", aldus commissievoorzitter Olga Zrihen (PS).

De onderzoekscommissie pleit verder onder meer voor de terugbetaling van de onterechte vergoedingen, het ontslag van de huidige leiding en een drastische hervorming van de structuren.

Tegen de leden van de commissie werd eerder een klacht ingediend door Nethys - een belangrijke vennootschap onder Publifin - wegens onder meer inbreuk op het vermoeden van onschuld. Nethys eist 50.000 euro schadevergoeding.

Meest gelezen