Spilfiguur Chodiev stuurt kat naar commissie-Kazachgate

Miljardair Patokh Chodiev weigert voor de parlementaire onderzoekscommissie Kazachgate te verschijnen. De commissie had Chodiev opgeroepen om volgende vrijdag te komen getuigen in het parlement. Als hij niet komt opdagen, riskeert hij een gevangenisstraf.

De zogenoemde Kazachgatecommisie gaat na of de puissant rijke zakenman Chodiev, afkomstig uit Oezbekistan, al dan niet onterecht een minnelijke schikking heeft geregeld met de fiscus. 

De wet die dat toelaat zou in 2011 door tussenkomst van oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) versneld door het parlement zijn gejaagd. Daarbij zou sprake zijn van een voorkeursbehandeling van Chodiev.

"Rechtbank tegen Chodiev"

De advocaat van Chodiev klaagt erover dat de commissie omgevormd zou zijn tot "een soort rechtbank" tegen zijn cliënt. "De bijnaam van de commissie, Kazachgate, illustreert duidelijk de negatieve houding die de commissie tegen de Heer Chodiev heeft ingenomen", laat de advocaat weten.

Hij vindt dat zijn cliënt onterecht in een slecht daglicht wordt gebracht. "De heer Chodiev heeft dus geen andere mogelijkheid dan niet te verschijnen."

Gevangenisstraf?

Commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (SP.A) is niet te spreken over de gang van zaken. " Wij bieden hem een uitstekende kans om zijn visie voor de commissie duidelijk te maken."

Van der Maelen is het er niet mee eens dat Chodievs proces al gemaakt zou zijn. "Moest ik van hem zijn, zou ik de kans grijpen om de commissie te overtuigen van zijn verhaal."

Het socialistische Kamerlid wijst Chodiev er ook op dat er naast lusten ook lasten aan de Belgische nationaliteit verbonden zijn. "De wet op het parlementair onderzoek voorziet dat iedereen die gedagvaard wordt, moet komen. Wie niet komt riskeert een gevangenisstraf van 8 dagen tot 6 maanden en een geldboete van 500 tot 10.000 euro."

Van der Maelen zal er in de commissie op aandringen de wet toe te passen. Dit houdt in dat Chodiev opgepakt kan worden als hij naar België komt. De miljardair woont op dit moment in Londen.