Steeds meer minderjarigen vluchten via Libië naar Europa

Van de vluchtelingen en migranten die via Libië naar Italië komen, is één op de zeven een minderjarige die alleen reist. Dat zijn er dubbel zoveel als vorig jaar. De cijfers komen van UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN. De organisatie waarschuwt in een nieuw rapport dat de vluchtelingen steeds vaker het slachtoffer zijn van criminele smokkelnetwerken.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Archieffoto: vluchtelingen in Libië

In 2016 kwamen een recordaantal van 181.436 vluchtelingen en migranten aan in Italië via de zogenoemde "centraal mediterrane route". In meer dan 90 procent van de gevallen betekent dat dat ze in Libië de boot hebben genomen, een gevaarlijke onderneming.

Sinds de Balkanroute via Turkije in maart 2016 werd afgesloten is de route via Libië opnieuw populairder geworden. "Het is de meest gebruikte, maar ook de dodelijkste route geworden."

Het rapport stelt dat de reis naar Libië en vanuit Libië over zee naar Italië steeds meer georganiseerd wordt door smokkelnetwerken, criminele en gewapende bendes, die vooral jonge mannen uit West- en Oost-Afrika naar Libië brengen. Soms gaat dat in één snelle reis, soms wordt die onderbroken en gaat het in etappes.

Vooral jonge mannen

De reis vanuit West-Afrika (landen zoals Nigeria, Gambia en Ivoorkust) of Oost-Afrika (Sudan, Eritrea, Somalië) gaat dikwijls gepaard met geweld, verkrachting, ontvoering en afpersing. Migranten worden soms vastgehouden tot ze een nieuwe som betalen en weer verder mogen.

De vluchtelingen in Libië zijn vooral jonge mannen (80 procent), gemiddeld 22 jaar en alleen op weg (72 procent). Het aantal kinderen dat zonder begeleiding vlucht, is het afgelopen jaar verdubbeld. Zij zijn goed voor 14 procent van alle aankomsten in Europa via Libië. In 2015 was dat nog 7 procent. Ze komen vooral uit Gambia, Nigeria en Eritrea. De helft van de vluchtelingen heeft geen of weinig formeel onderwijs genoten.

Instabiliteit in Libië

De redenen om naar Europa te trekken zijn in eerste instantie de hoop op betere economische vooruitzichten en/of de politieke chaos en onderdrukking in hun land van herkomst. Een groot aantal vertrok naar Libië om daar werk te vinden, of heeft er een tijd gewerkt als gastarbeider. De instabiele en wetteloze situatie in het land drijft hen voort naar Europa. UNHCR heeft het over een humanitaire crisis die aan de gang is in Libië.

"Ruim de helft van de vluchtelingen die in Libië terechtkomen, trekken naar daar omdat ze denken dat ze er werk kunnen vinden. Uiteindelijk belanden ze in Europa om aan de levensbedreigende onveiligheid, instabiliteit, moeilijke economische omstandigheden en wijdverspreide uitbating en misbruik in Libië te ontsnappen", luidt het in het rapport.

De studie, die u hier kan vinden, werd uitgevoerd door de Zwitserse denktank Impact Initiatives, in opdracht van de UNHCR en werd vandaag in Genève voorgesteld. Om tegemoet te komen aan de stijgende humanitaire noden, wil UNHCR zijn activiteiten in Libië opdrijven. Het is daarvoor op zoek naar 75 miljoen dollar.

Meest gelezen