Vierde dag op rij veel hinder bij De Lijn, reizigers Rock Werchter raken wél thuis

Reizigers van De Lijn mogen zich ook vandaag aan heel wat hinder verwachten. Voor de vierde dag op rij wordt er gestaakt om zo een loonsverhoging af te dwingen. Vooral in Antwerpen en Vlaams-Brabant loopt het moeilijk.

"De chauffeurs zijn momenteel nog aan het uitrijden, dus de situatie kan nog in de loop van de ochtend wijzigen", zegt woordvoerster Astrid Hulhoven van De Lijn. "Maar alles wijst erop dat we ook vanochtend een sterk verstoorde dienstverlening zullen hebben, zowel op de stads- als streeklijnen."

Waar is er hinder?

Grote hinder is er onder meer in Antwerpen, waar slechts 15 tot 20 procent van alle chauffeurs is uitgereden. In de stad Antwerpen is zelfs maar 10 procent van de buschauffeurs uitgereden. De trams doen het daar wel wat beter, daar is een op de drie tramchauffeurs is er aan de slag.

Ook in Vlaams-Brabant is er veel hinder. Daar rijdt vanochtend vier bussen op de tien. In het noorden van de provincie is dat iets meer, in het Pajotteland net iets minder. De pendelbussen die festivalgangers van de camping van Rock Werchter naar de stations brengen, rijden voorlopig wel allemaal.

In Limburg is driekwart van de bussen uitgereden. Op de streeklijnen is de dienstverlening heel onregelmatig. En ook in de steden rijden beduidend minder bussen dan op een gewone weekdag.

De hinder in Oost-Vlaanderen varieert behoorlijk per regio. In de Vlaamse Ardennen is de impact beperkt, in Gent is de hinder het grootste. Zo wordt in de stad slechts de helft van het tramnet bediend en dat met een lagere frequentie. En ook de bussen zijn erg verstoord. Op het stadsnet van Aalst rijdt vanochtend minder dan een op de drie bussen. 

In West-Vlaanderen heeft vooral de kusttram het moeilijk. Daar rijdt er maar eentje om het uur. En ook in Oostende en Brugge rijden er veel minder bussen dan anders. 

Staking

De vakbonden riepen het personeel vorige week op om minstens een dag te staken tussen vrijdag en maandag. Ze zijn er niet over te spreken dat de directie van De Lijn de belofte van een loonsverhoging niet hard wil maken. 

Een volledig overzicht van de hinder is terug te vinden op de website van De Lijn.

Meest gelezen