Wat spookten andere "modern twitterende" politici uit op Twitter?

Donald Trump en zijn gebruik van sociale media, Twitter in het bijzonder, het is op zijn zachtst gezegd ongezien voor staatshoofden en regeringsleiders. Hij verdedigt zich tegen de kritiek door te stellen dat zijn socialemediagebruik "modern presidentieel" is. Aanleiding voor The Washington Post om na te gaan wat andere "modern twitterende" staatshoofden en regeringsleiders de afgelopen dagen uitspookten op hun Twitteraccount.

Justin Trudeau, premier van Canada

De laatste week leefde Canada vooral toe naar de festiviteiten voor Canada Day én het 150-jarige bestaan van het land. Uiteraard nam premier Justin Trudeau daarin het voortouw, ook op Twitter. "Er is niets meer premierachtigs dan de kleuren van de Canadese vlag om je schouders te draperen en filosofisch en tweetalig te filosoferen over hoe geweldig Amerika's noorderbuur is", schrijft The Washington Post. In de periode dat Trump zijn beledigende tweets de wereld instuurde, tweette Trudeau onder meer een foto waarin hij een baby vasthoudt en "praat met mensen in Montague over wat belangrijk is voor hen."

Malcolm Turnbull, premier van Australië

Geen "Australiëdag", maar dit weekend was het wel een jaar geleden dat de partij van Malcolm Turnbull er de verkiezingen won en hij premier kon worden. Hij gebruikte Twitter de afgelopen dagen om via filmpjes duidelijk te maken wat hij in het afgelopen jaar gedaan heeft om het leven van de Australiërs beter te maken. Toen Trump uithaalde naar de presentatoren van "Morning Joe", hield Turnbull een Facebook Live over kleine handelszaken en technologie.
 

Vladimir Poetin, president van Rusland

De Russische president Vladimir Poetin toonde zich de afgelopen weken niet zo actief op Twitter. Ten tijde van het "Morning Joe"-incident postte hij een foto van zichzelf met de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger.

Narendra Modi, premier van India

Narendra Modi, de premier van India, is een socialemediaster op zich. Hij staat bekend om zijn knuffels met staatshoofden, regeringsleiders en andere beroemdheden en verspreidde vorige week nog een overzichtsfoto van zijn knuffels, inclusief die met... Donald Trump. Vrijdag bracht hij door op een congres met en een dag gewijd aan accountants, zaterdag bezocht hij een huis waar Mahatma Ghandi, een van India's vrijheidsleiders, gewoond heeft.

Enrique Peña Nieto, president van Mexico

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto is niet zo'n groot(s) twitteraar. Maar op de dag dat zijn Amerikaanse ambtsgenoot zijn tweets over "Morning Joe" de wereld in stuurde, stak Peña Nieto de Colombiaanse president Juan Mansantos Twittergewijs een hart onder de riem. Met zijn tweet zegt de Mexicaanse president dat hij blij was om in Colombia geweest te zijn en de banden weer aan te halen.

Theresa May: premier van Groot-Brittannië

Ook de Britse premier Theresa May is niet de vlotste twitteraar. Een van haar tweets de afgelopen week was om haar warmste, beste wensen over te maken aan de moslims die het Suikerfeest vierden.

Emmanuel Macron, president van Frankrijk

The Washington Post heeft niet gekeken wat de Franse president Emmanuel Macron, nog zo'n modern staatshoofd, de afgelopen dagen op Twitter uitgespookt heeft. Macron is nochtans een fervent twitteraar. Donderdag postte hij nog zijn officiële staatsportret (wat meteen al leidde tot parodieën op het internet).

Afgelopen weekend communiceerde Macron ook veelvuldig via Twitter. Hij bracht onder meer hulde aan de overleden Duitse bondskanselier Helmut Kohl, benadrukte het belang van de samenwerking op de top van Sahel-landen in Bamako en woonde de inhuldiging bij van de nieuwe "TGV Atlantique"-spoorlijn.

Charles Michel, premier van België

En wat met onze premier, Charles Michel? Ook hij gebruikt Twitter enthousiast om ons te informeren over wat hem zoal bezighoudt. De laatste dagen postte hij onder meer over de afscheidsplechtigheid voor Helmut Kohl, beklemtoonde hij de strijd van de regering tegen sociale dumping en uitte hij zijn vreugde over de volgende NAVO-top die volgend jaar in juli in ons land gehouden wordt.

Meest gelezen