Wim Opbrouck één van de befaamde "Zomergasten" op Nederlandse tv

Acteur en muzikant Wim Opbrouck wordt de 4de gast in het programma Zomergasten van de Nederlandse zender VPRO. In de uitzending van 13 augustus zal hij aan presentator Janine Abbring zijn favoriete fragmenten en het bijhorende verhaal uit de doeken kunnen doen. De formule levert al jaren spraakmakende televisie op en werd in 2014 bekroond met de ere Nipkowschijf. Wim Opbroeck zegt altijd al geïnspireerd te zijn door het programma.

Het is verrassend dat onze noorderburen onze Wim Opbrouck (Bavikhove, België, 1969) komen vinden voor Zomergasten. Of net niet. Bij het Nederlandse publiek is hij immers bekend van zijn rol in de film Ventoux uit 2015, over vier vrienden van middelbare leeftijd die samen de gelijknamige berg beklimmen.

Opbrouck is als acteur ook verbonden aan NTGent, dat vaak met producties in Nederland toert. Dit najaar is hij te zien in de Nederlandse speelfilms Cobain van Nanouk Leopold en Oude Liefde van Nicole van Kilsdonk. In Vlaanderen is Wim Opbrouck niet onder één noemer te vangen. Hij maakt theater, televisie, film en muziek: hij acteert, zingt, tekent, speelt accordeon en schrijft liedteksten voor zijn band De Dolfijntjes.

Over zijn optreden in VPRO Zomergasten zegt Opbrouck: "Zomergasten heeft me al zo vaak geïnspireerd. In de verhalen en in de beelden. Het komen en gaan van de seizoenen is van een geruststellende zekerheid. Ik wil de fragmenten laten zien die ik koester en een kompas zijn in mijn artistieke en private leven."

Favoriete verhaal

De zomerklassieker van de VPRO is gebaseerd op een even eenvoudig als vernieuwend idee dat in 1988 ontstond: als er in de zomer programma's worden herhaald, vraag dan mensen met een verhaal om hun favoriete kijkavond samen te stellen en de fragmenten van hun keuze toe te lichten in een goed gesprek.

De gesprekken, de fragmenten en de wisselwerking tussen gast en presentator leveren elk seizoen spraakmakende televisie op, in 2014 bekroond met een ere Nipkowschijf.

Zondag 13 augustus om 20.15 uur is de uitzending te zien op NPO2. Dat maakte presentator Janine Abbring vandaag bekend op de Facebookpagina van het programma, waar zij deze dagen elke dag een gast onthult.

Meest gelezen