"Belgium's Most Wanted-voortvluchtige gevat door gouden tip van wakkere Nederlandse burger"

De voortvluchtige crimineel die op de Belgium's Most Wanted-lijst stond, is gisterenochtend gevat na een "gouden tip van een wakkere Nederlander". Sinds Mustapha Lahnachi acht jaar geleden ontsnapte uit de gevangenis van Ittre leek hij spoorloos. Tot nu dan.

Acht jaar na zijn ontsnapping uit de gevangenis van Ittre kon de Marokkaanse voortvluchtige crimineel Mustapha Lahnachi gisterenochtend in centrum Rotterdam gevat worden. En dat na een "gouden tip van een wakkere Nederlandse burger", zegt Martin Van Steenbrugge van het Belgische FAST, het speciale team van de politie dat voortvluchtige misdadigers opspoort. 

Spoorloos, tot "gouden tip van wakkere Nederlander"

Lahnachi's naam stond op de Belgium's Most Wanted-lijst, een website met de meest gezochte voortvluchtige criminelen. In oktober 2009 werd hij veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor de gewelddadige verkrachting van een jonge vrouw. Maar amper een paar maanden later kon hij samen met twee kompanen uit de gevangenis van Ittre ontsnappen. 

Zijn twee kompanen konden al opgepakt worden, maar Lahnachi bleef spoorloos. Tot nu dan. Vorige week liep een "gouden tip" binnenliep op de Most Wanted-website. "Een wakkere Nederlandse burger consulteerde vorige week de website", vertelt Van Steenbrugge. "Hij herkende iemand op de foto en kon hem koppelen aan een persoon die in een Rotterdams daklozencentrum verbleven had. Dan is het allemaal heel snel gegaan: we hebben FAST Nederland ingeschakeld die hem gisterenochtend in het centrum van Rotterdam kon oppakken." 

Al die tijd was hij onder een valse identiteit onder de radar kunnen blijven. Het Belgische gerecht heeft nu om zijn uitlevering gevraagd. 

Tentakels van Belgische Most Wanted-lijst reiken tot in Nederland?

Zelf was Van Steenbrugge verrast dat een Nederlander met een tip kwam over iemand op de Belgische Most Wanted-lijst. "Al denken we dat de publiciteit naar aanleiding van de introductie van een nieuwe voortvluchtige wel meegespeeld heeft."

Meest gelezen