Brits radiostation stuurt kroket en frietjes de ruimte in

In het Verenigd Koninkrijk heeft een radiostation een lokale delicatesse onder de vorm van een kroket samen met frietjes naar de ruimte gestuurd. De vettige hap is nadien in een veld op het Engelse platteland geland.

Een Hull pattie: bij ons is het weinig bekend, maar in de gelijknamige Britse havenstad is het een ware delicatesse. Om het streekproduct te promoten, heeft BBC Radio Humberside een exemplaar van de kroket samen met een portie frieten de ruimte in gestuurd. Het radiostion werkte daarvoor samen met de Royal Astronomical Society, de universiteit van Hull en een lokale basisschool die de stunt gebruikte voor de lessen wetenschap.

Om 8.55 lokale tijd vanochtend vertrok in Sheffield een weerballon waaraan een bakje met de vettige hap was vastgemaakt naar grote hoogten. Aan de ballon was ook een camera vastgehecht die filmde hoe de opmerkelijke vracht tot een hoogte van liefst 38 kilometer steeg. Daarmee bereikte de Hull pattie de grens met de ruimte waar de temperatuur 50 graden onder nul bedraagt. Even later begon de kroket aan de afdaling. Om 12.18 uur lokale tijd is ze met een kleine bots geland in een veld in Wragby in Lincolnshire.

Culturele hoofdstad

"We zijn door het dolle heen dat ons gekke idee om een voorwerp uit Hull de ruimte in te sturen eindelijk vrucht heeft afgeworpen", zegt Martyn Weston van BBC Radio Humberside. "De timing is bovendien perfect. Hull is dit jaar de culturele hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. Het is onze job dit kenbaar te maken en nu hebben we dus een boodschap onder de vorm van een pattie de ruimte in gestuurd."

Vorige maand haalde een restaurant in de buurt een gelijkaardige stunt uit. Toen ging een portie van de beroemde Engelse "fish and chips" de ruimte in. Vorig jaar slaagde gitarist Jack White van The White Stripes er dan weer in als eerste een vinylplaat in de ruimte af te spelen.

Meest gelezen