Brusselse fietsinitiatieven voortaan verzameld onder "Bike for Brussels"

Steeds meer mensen nemen de fiets in Brussel, maar het kan nog veel beter. Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) lanceert daarom "Bike for Brussel". Hij hoopt onder die kapstok alle Brusselse initiatieven om het gebruik van de fiets te promoten, te verzamelen.

Een aantal dagen geleden konden Brusselaars de eerste "Bike for Brussels"-tags op de fietspaden in de hoofdstad zien opduiken. Sinds vandaag is duidelijk dat achter de tags een nieuw initiatief van Brussels Mobiliteitsminister Smet schuilt.

Bike for Brussels moet "een echte gemeenschap creëren rond de fiets in de hoofdstad en er zo voor zorgen dat iedereen samen de fiets in Brussel stimuleert", aldus het persbericht.

De hoofdstad telt nu al verschillende actiegroepen, organisaties en bewegingen. Het communicatiebureau Mortierbrigade heeft, samen met Brussel Mobiliteit, die organisaties en stakeholders rond de tafel gebracht voor dit nieuwe initiatief.

Doel van Bike for Brussels wordt "beter communiceren, organiseren en activeren rond alle initiatieven die verbonden zijn met de fiets in de Brusselse regio". Op die manier hoopt Smet dat het aantal Brusselse fietsers tegen 2020 met minstens 20 procent kan groeien.

Brussel ligt nog ver achter op Amsterdam of Kopenhagen

Aan de kapstok van "Bike for Brussels" zullen alle Brusselse fietsinitiatieven gelinkt worden: "de aanleg van fietspaden, maar evenzeer specifieke acties om de fiets te promoten", aldus minister Smet.

"We hebben de ambitie om de vervoersgewoontes in de hoofdstad te laten evolueren en om gemotoriseerde weggebruikers te overtuigen om zich met de fiets voort te bewegen."

De afgelopen jaren is het aantal fietsers in de hoofdstad sterk gestegen, al is het niveau van Amsterdam of Kopenhagen nog veraf. Volgens het recente jaarrapport van parking.brussels waren er vorig jaar ruim 22.500 fietsers, tegenover 9.500 in 2008.