Chinese man krijgt schadevergoeding voor gedwongen anti-homotherapie

In China moet een psychiatrisch ziekenhuis een homoseksuele man schadevergoeding uitbetalen en zich publiek verontschuldigen omdat de man een gedwongen behandeling heeft moeten ondergaan om hem van zijn homoseksualiteit te genezen. Volgens de rechtbank is de man zijn rechten ontzegd door hem gedwongen te laten opnemen.
A2013

De rechter heeft de psychiatrische instelling in Zhumadian, in de Centraal-Chinese provincie Henan, veroordeeld om een 37-jarige homoseksuele man 5.000 yuan (648 euro) schadevergoeding te betalen en zich publiek te verontschuldigen. 

Nadat de man zijn homoseksualiteit aan zijn echtgenote had opgebiecht en de echtscheiding had aangevraagd, was hij gedwongen opgenomen in de instelling. Daar moest hij gedurende 19 dagen medicatie innemen en kreeg hij ook inspuitingen. Volgens de rechter zijn zijn rechten daardoor geschaad, hoewel hij geen bedreiging voor de maatschappij vormt.

De rechtbank heeft zich wel niet uitgesproken over therapie voor homoseksuelen. Tot 2001 werd homoseksualiteit in China beschouwd als mentale afwijking.

Meest gelezen