De "intercontinentale raket" van Noord-Korea: 4 vragen, 4 antwoorden

Noord-Korea zegt dat het voor de eerste keer een intercontinentale raket heeft gelanceerd. Wat betekent dat, onder meer voor de relatie van het land met de VS, en wat wil Noord-Korea eigenlijk bereiken? Vier vragen én vier antwoorden van VRT-journalist Tom Van de Weghe, die jarenlang in China heeft gewoond en in Noord-Korea heeft gewerkt.

1. Wat is er precies gebeurd?

"Er is nog veel onduidelijkheid over en officieel is er nog niets bevestigd, maar een langeafstandsraket van Noord-Korea zou 3.000 km hoog en bijna 1.000 km ver hebben gevlogen, voor ze in de zee viel. De raket zou in theorie zelfs in staat zijn om 6.000 km te vliegen. Met die afstand zou de raket zelfs Alaska, een van de Amerikaanse staten, kunnen bereiken. De andere staten zouden voorlopig wel onbereikbaar zijn.

Het zou voorlopig ook nog niet lukken om met zo'n langeafstandsraket gericht doel te raken. Er zou ook nog geen kernkop op geplaatst kunnen worden. Dat is een kwestie van tijd wellicht, volgens experts zou dat nog minstens vijf jaar duren. De Noord-Koreanen hebben ons echter al eerder verrast, dus dat zou wel eens sneller kunnen gebeuren."

2. Is het echt de bedoeling om de VS te raken?

"Noord-Korea wil dat wel kunnen, maar dat doen is een andere zaak. Dat zou gewoon zelfmoord betekenen. Het Noord-Koreaanse regime is dat dus zeker niet van plan, in tegenstelling tot wat soms wordt aangenomen. Noord-Korea wil dat eigenlijk als een soort pasmunt gebruiken. 

Als een pasmunt om te onderhandelen en met de VS aan tafel te gaan zitten, als een pasmunt om bijvoorbeeld zware sancties op te heffen die het land de nek omwringen, als een pasmunt om uit dat isolement te geraken of als een pasmunt om ernstig genomen te worden. Het zijn heus geen bende gekken daar in Pyongyang, zoals sommigen denken, maar dit zijn welgemikte speldenprikken."

3. Hoe zal de VS reageren?

"Dat is de grote vraag. Voor de regering-Trump is Noord-Korea het grote hangijzer geworden. Trump zelf heeft de laatste tijd heel harde taal gesproken aan het adres van de Noord-Koreanen, waardoor het soms lijkt dat hij geen stap terug kan nemen en zijn toevlucht zal zoeken tot geweld. En diep in zijn binnenste zou hij dat land misschien gewoon willen platbombarderen. 

Maar dat gaat niet zomaar, dat hebben zijn vele adviseurs uit het leger ook al duidelijk gemaakt. Je riskeert dan een totale, zeer verwoestende oorlog in de regio, met mogelijk miljoenen slachtoffers. Niet alleen in Zuid-Korea, ook in Japan en China, dat vooral vreest ontwricht te geraken door de enorme chaos en vluchtelingenstroom."

4. Is er een oplossing?

"De opties zijn dus echt beperkt. Zo kan men de druk verder opvoeren via China, maar uiteindelijk zal er niets anders opzitten dan te gaan praten. Dat beroemde zespartijenoverleg is al een tijdje dood. Maar dat zou nieuw leven ingeblazen moeten worden.

Nu, Trump heeft er tijdens zijn campagne over gepocht dat hij met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un best wel eens rond de tafel wil gaan zitten en het op een akkoordje wil gooien. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Voorlopig rekent Trump echt op China, maar de invloed van de Chinezen op de Noord-Koreanen is veel minder groot dan vroeger (economisch wel, politiek veel minder nvdr.).

Je ziet ook dat zijn geduld met de Chinezen op raakt. Ik vermoed dat we de komende dagen nog wat opbouw gaan zien van dreigende taal langs alle kanten. Maar dus gaan praten, desnoods door Trump zelf, dat lijkt me de volgende logische stap die hopelijk gezet wordt. En misschien slaat hij zo wel twee vliegen in een klap: gooit hij het op een akkoord met Noord-Korea, worden die wapens afgebouwd en zet hij op die manier China buitenspel. Dat zou een grote zet zijn."

Soenens: "Trump beseft dat de diplomatie van China het werk moet doen"

In "Terzake" gaat ook VRT-correspondent in de VS Björn Soenens dieper in op de spanning tussen de VS en Noord-Korea. Zijn analyse kan u hieronder bekijken:

Meest gelezen