Europa geeft Italië groen licht om bank Monte dei Paschi te redden

De Italiaanse regering heeft toestemming gekregen om 5,4 miljard euro nieuw kapitaal in de bank Monte dei Paschi di Siena (MPS) te steken. De Europese Commissie heeft dat vandaag goedgekeurd, omdat aandeelhouders en sommige obligatiehouders 4,3 miljard euro meebetalen aan het reddingsplan voor de oudste bank van de wereld.

Monte dei Paschi zal meer dan 26 miljard euro aan slechte leningen van de balans afhalen. Ze worden overgenomen door privé-investeerders. De Europese Centrale bank (ECB) gaat akkoord met het plan.

"Deze kapitaalinjectie kon alleen worden goedgekeurd omdat aandeelhouders en obligatiehouders bijdragen in de kosten van de herstructurering. Op deze manier wordt zo min mogelijk belastinggeld gebruikt.", zegt EU-commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager.

Meest gelezen