Europese Commissie presenteert maatregelen om Italië te helpen bij migratiecrisis

Italië moet onmiddellijk steun krijgen om de blijvende migratie via de Middellandse Zee de baas te kunnen, vindt de Europese Commissie. Ze heeft daarom enkele concrete maatregelen voorgesteld die Italië moeten ondersteunen.
Emilio Morenatti

Sinds begin dit jaar zijn meer dan 100.000 vluchtelingen aangekomen in Europa via de Middellandse Zee. De overgrote meerderheid, meer dan 85.000 mensen, kwam aan in Italië, dat vorige week aan de alarmbel trok. Italië klaagt dat het de facto alleen staat om de migratiestroom van Afrika naar Europa aan te pakken en dreigde ermee zijn havens te sluiten.

"Met hetgeen de Europese Commissie vandaag voorlegt, tonen we aan dat we solidair willen blijven met Italië, dat een heroïsche inspanning aan de dag legt", zegt Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker "Solidariteit is een plicht. We mogen ons niet verliezen in nationaal egoïsme".

Italië krijgt onmiddellijk 35 miljoen euro extra voor zijn aanpak van de migratiecrisis. De Commissie keurt ook een project van 46 miljoen euro goed dat de slagkracht van de Libische grenswacht moet vergroten. Ze verleent ook steun aan een coördinatiecentrum voor reddingen op zee in Libië. 

Meer lidstaten overnemen

De Commissie vraagt de andere lidstaten om sneller en meer asielzoekers over te nemen van Italië, en meer geld te stoppen in het trustfonds voor Afrika.

Ook van Italië verlangt de Commissie extra inspanningen. Italië moet bijkomende hotspots creëren en meer mensen terugsturen die geen recht hebben op asiel.

De voorstellen worden donderdag besproken op een informele vergadering van de Europese ministers bevoegd voor Asiel en Migratie in Estland.

Meest gelezen