Europese Commissie was op de hoogte van roetfilterfraude maar wilde niet mee in onderzoek

De Europese Commissie was vorige zomer al op de hoogte van het illegaal weghalen van roetfilters uit dieselauto’s. Ze heeft echter geen enkel initiatief genomen om de grootte van de roetfilterfraude te onderzoeken, zo verneemt onze redactie. Hierdoor had de Commissie ook geen idee van de gevolgen voor de luchtkwaliteit.
Archieffoto

De voorzitster van de dieselgatecommissie Kathleen Van Brempt (SP.A) had op 18 juli 2016 in een brief aan EU-commissaris Bienkowska (bevoegd voor Industrie en Ondernemerschap) gevraagd ook het illegaal weghalen van roetfilters te mogen onderzoeken. Dit ging als volgt:

Eurocommissaris Bienkowska beantwoordde de vraag van Van Brempt in een brief van 9 september 2016. Dat antwoord ging als volgt:

Ondertussen is de Commissie niet van mening veranderd. Zo zegt de woordvoerster van Bienkowska: "Europa moet toch geen Big Brother spelen?"

Meest gelezen