Franse premier in parlement: "Tijd om einde te maken aan verslaving aan overheidsuitgaven"

Terwijl de Franse president Emmanuel Macron gisteren in Versailles de hoofdlijnen van zijn beleid uitzette, zoomde premier Edouard Philippe vandaag in het parlement in op de details. In zijn toespraak riep hij op om de schuldenlast te beteugelen en een einde te maken aan wat hij de Franse "verslaving aan overheidsuitgaven" noemde. "We dansen op een vulkaan die luider en luider rommelt."
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Gisteren zette president Macron de hoofdlijnen van zijn beleid uit in een toespraak tot het Congres, de gezamenlijke vergadering van de twee kamers van het Franse parlement.

In zijn eigen, bescheidener, toespraak in het Franse parlement, ging premier Edouard Philippe in op de details. Hij riep op om de Franse schuldenlast te beteugelen en een einde te maken aan wat hij de Franse "verslaving aan overheidsuitgaven" noemde. "We dansen op een vulkaan die luider en luider rommelt."

"De Fransen zijn verslaafd aan overheidsuitgaven", zo klonk het. "Zoals alle verslavingen lost het geen enkele van de problemen op die ze zou moeten verlichten. En zoals alle verslavingen vereist het vastberadenheid en moed om af te kicken". 

(lees verder onder de foto)

Philippe maakte de vergelijking met Duitsland. Voor elke 100 euro die daar wordt opgehaald aan belastingen, wordt er 98 euro uitgegeven. Terwijl de Fransen 117 euro ophalen, en er 125 uitgeven. De Franse staatsschuld bedraagt momenteel 2,147 miljard euro. "Wie gelooft echt dat deze toestand houdbaar is?"

In de komende vijf jaar wil de Franse regering de overheidsuitgaven met 3 procentpunt van het bruto binnenlands product naar beneden krijgen. De fiscale lasten moeten met 1 procentpunt dalen.  

"Ruime meerderheid geeft ons geen blanco cheque"

Philippe zei daarnaast ook nog ook dat de Franse regering de prijs van een pakje sigaretten wil optrekken tot 10 euro, terwijl het nu ongeveer 7 euro kost. Dat betekent een prijsstijging van liefst 40 procent. "Tabak is in Frankrijk verantwoordelijk voor 80.000 overlijdens", zei de premier, die erop wees dat het verbruik bij jongeren stijgt. "Niets doen is uitgesloten."

De premier kreeg nu en dan applaus op de banken van het parlement, waar de regeringspartij een ruime meerderheid heeft. "Maar dit geeft ons geen blanco cheque", zei hij. 

Meest gelezen