Hoe verder hoe liever: steeds meer scoutsgroepen kiezen exotische kampbestemming

In vijf jaar tijd is het aantal groepen van Scouts en Gidsen Vlaanderen die op kamp naar het buitenland trekken, gestegen met 40 procent. De meeste scoutsgroepen blijven in Europa, maar wat wel opvalt is dat steeds meer groepen een exotische bestemming verkiezen. Bij Chiro en KSA merken ze geen opvallende stijging.

Scouts en Gidsen Vlaanderen steunt het dat steeds meer en meer groepen exotische bestemmingen kiezen, maar geeft ook aan dat ze liever hebben dat scoutsgroepen kiezen voor Europese bestemmingen. “We begrijpen de aantrekkingskracht van verdere exotische bestemmingen en ondersteunen die ook. Voor jongeren is de wereld via sociale media en internationale studietrajecten steeds meer één grote speel- en leefruimte zonder landsgrenzen” zegt woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen, Jan Van Reusel.

Vorige zomer vonden 384 scoutskampen van de 1.400 plaats in het buitenland. Dat is een stijging van 40 procent op vijf jaar tijd. Waarschijnlijk vertrekken er dit jaar zelfs meer groepen op buitenlands kamp. Dat is nu nog moeilijk te voorspellen aangezien de registraties van de kampen nog volop bezig zijn.

(lees verder onder de foto)

Een buitenlands scoutskamp moet volgens Van Reusel ook steeds een inhoudelijk kader hebben. “We denken dan aan een engagement ten opzichte van de lokale gemeenschap, een plaatselijk opbouwwerk, een samenwerkingsverband met scholen, een gezondheidsinitiatief of andere 'humanitaire' initiatieven. Wat natuurlijk niet belet dat ook wordt genoten van zon, zee, bergen en elkaar”. Zo trok een scoutsgroep nog naar Nepal en hielpen ze bij de opbouw van een plaatselijk schooltje” zegt de woordvoerder.

"Zolang het maar scoutesk blijft"

De nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft er dus niets op tegen dat scoutsgroepen een verre reis maken, als de geplande activiteiten maar scoutesk blijven. Wel zeggen ze een voorkeur te hebben voor kampen binnen Europa, omdat daar nog veel te ontdekken valt en alles makkelijker bereikbaar is.

Bovendien is het kostenplaatje een stuk kleiner dan pakweg Senegal, Vietnam of Marokko. Iedereen binnen een scoutsgroep moet namelijk de kans krijgen om mee te kunnen op kamp. Een buitenlands kamp kost gemiddeld 22 euro per nacht. In het binnenland ligt die dagprijs tussen de 12 en 17 euro.

(lees verder onder de foto)

Enkel de oudere leden binnen een scoutsgroep kunnen naar het buitenland reizen voor een kamp. De Verkenners of Jin, 15 tot 18 jarigen, zamelen dan gedurende een heel jaar geld in om hun kamp te kunnen financieren. Dit doen ze door fuiven, eetfestijnen en dergelijke te organiseren. Ze dragen ook een steentje bij op verschillende plaatselijke events. Nadien is het nog mogelijk dat de leden zelf een deel moeten bekostigen. Hoeveel dit bedraagt, is sterk afhankelijk van groep tot groep.

Alhoewel er dus steeds vaker wordt geopteerd voor een verre reis buiten Europa, blijven Frankrijk, Nederland en Kroatië wel in de top drie staan van meest bezochte landen. “De meeste exotischere kampen worden meestal georganiseerd in samenwerking met buitenlandse scoutsorganisaties."

Chiro en KSA: Geen stijging

Bij de Chiro, de grootste jeugdbeweging in ons land, is de tendens minder zichtbaar. Van de 953 kampen dit jaar, gaan er 51 op buitenlands kamp. Meestal is dit een extra kamp naast het binnenlands kamp. Voor dit extra kamp zamelen de leden ook geld in om hun kamp te kunnen betalen.

Net als bij Scouts en Gidsen Vlaanderen zijn het de oudere groepen die op buitenlands kamp vertrekken. De Chiroleden die op buitenlands kamp vertrekken doen dit meestal in kader van een uitwisseling. Populaire bestemmingen zijn Kroatië, Frankrijk, Nederland, Tsjechië en Zwitserland.

(lees verder onder de foto)

Net als bij de Chiro, merken ze bij de Katholieke Studenten Actie (KSA) ook geen stijging van het aantal buitenlandse kampen. Van de 331 kampen vertrekken er slechts 20 op buitenlands kamp deze zomer. Het jaar daarvoor vonden 28 kampen plaats in het buitenland. Tsjechië, Kroatië, Hongarije, Nederland en Spanje zijn dit jaar de populairste bestemmingen om op buitenlands kamp te vertrekken.

Meest gelezen