Homans: "Intrekking erkenning Fatih-moskee Beringen onherroepelijk"

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Inburgering Liesbeth Homans is niet van plan om haar beslissing om de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen in te trekken, noch terug te draaien. Ook een onderhoud met het bestuur van de moskee, dat op maandag 10 juli plaatsvindt, zal daar niets aan veranderen, zegt ze.
© Clément Philippe - creative.belgaimage.be

De N-VA-minister verklaarde vandaag in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement "verbaasd" te zijn over de communicatie van de Beringse moskee. Het bestuur heeft minister Homans uitgenodigd voor een onderhoud, nadat gisteren bekend raakte dat ze de erkenning van het gebedshuis intrekt omdat "bevolkingsgroepen er tegen elkaar worden opgezet". De minister noemt het "bizar" dat de moskee haar niet eerder contacteerde, aangezien de procedure tot intrekking weken geleden al was opgestart.

"Ik ben uiteraard ingegaan op de uitnodiging om een gesprek te voeren, maar dan uit beleefdheid. Ik hoor nu in de media dat het de bedoeling is van het moskeebestuur om mijn beslissing nog om te keren, maar dat is niet de bedoeling", zegt ze. "Mijn beslissing is onherroepelijk. Het ministerieel besluit is al ondertekend en verstuurd."

Minister misnoegd over reactie Diyanet-netwerk

De minister stelt zich ook vragen bij de reactie van het Diyanet-netwerk, het Turkse overheidsorgaan voor godsdienstzaken, waar de Fatih-moskee deel van uitmaakt. Diyanet België liet vandaag weten dat de berichtgeving in de pers over de inhoud van de brief die de moskee aan Homans verstuurde, en die uiteindelijk de doorslag gaf om de erkenning in te trekken, "niet de werkelijke inhoud ervan weerspiegelde". "Die brief was schokerend en hallucinant, en laat wat mij betreft geen marge voor interpretatie", reageert Homans. De minister voelt zich daar ook in gesteund door coalitiepartners en oppositie. "Ik voel eensgezindheid in de commissie dat de inhoud van die brief schokerend was en dat mijn beslissing de enige juiste was."

Doorlichting andere moskeeën

Naast de Fatih-moskee zijn in ons land nog twaalf andere moskeeën van het Diyanet-netwerk officieel erkend. Volgens Vlaams Belang parlementslid Chris Janssens moet de minister niet talmen om nu ook de erkenning van die moskeeën snel in te trekken, maar daarvoor heeft de minister "nog onvoldoende informatie", zegt ze. Bovendien gebeurde de erkenning van de Diyanet-moskeeën niet collectief, en moet dus ook bij een eventuele intrekking elk dossier apart worden behandeld, aldus de minister.

Voor sp.a-parlementslid Yasmine Kherbache moet de minister nu ook aan de slag met de erkenningsaanvragen van andere moskeeën. Die worden voorlopig niet behandeld, nadat Homans begin mei besliste dat de erkenningsprocedure eerst door een extern bureau tegen het licht moet worden gehouden.

"Voor ons is die procedure duidelijk. Als moskeeën aan de voorwaarden voldoen, moeten ze een erkenning krijgen. Als ze niet aan de voorwaarden voldoen, is het belangrijk dat de erkenning wordt ingetrokken". Kherbache roept de minister op om bij de lokale besturen in wiens grondgebied de betrokken moskeeën -een twintigtal- zich bevinden, te informeren naar de naleving van de voorwaarden. De minister herhaalt dat het onderzoek naar de erkenningsprocedure nog loopt. 

Meest gelezen