Inbrekers nemen geen vakantie: 9 tips voor u de deur dichttrekt

Vandaag vindt de eerste Europese actiedag tegen inbraak plaats. Het initiatief komt er na de jaarlijkse nationale campagne "1DagNiet". Het thema dit jaar is voorkomen dat inbrekers kunnen toeslaan terwijl u in de zon zit. Want het zal u niet verbazen dat inbrekers het liefst langskomen wanneer u niet thuis bent. Wij helpen u alvast een handje met deze tips. 

Basisregels

De allereerste regel is natuurlijk: zorg dat uw deuren en ramen goed zijn afgesloten. Laat verder ook geen gereedschap in uw tuin rondslingeren dat de inbrekers kan helpen en laat in huis geen briefjes achter met boodschappen over uw afwezigheid.

Geef uw woning een bewoonde indruk

Het is noodzakelijk dat u uw woning een bewoonde indruk geeft. Zo is het belangrijk dat de brievenbus niet uitpuilt, want dat is hét teken voor inbrekers dat u wellicht al langer afwezig bent. U kunt met de post afspraken maken om uw brieven gedurende uw vakantie in te houden en u kunt ook uw krantenabonnement even onderbreken. Nog beter is om aan een buur, vriend of familielid te vragen om uw brievenbus regelmatig te komen leegmaken.

(Lees verder onder foto)

Danny Gys/Reporters

Aan die buur, vriend of familielid kunt u ook vragen om uw rolluiken regelmatig op te trekken en neer te laten, de bloemen water te geven en het gras te maaien. Dat alles zorgt ervoor dat u uw woning een bewoonde indruk geeft.

Voor die bewoonde indruk kunt u ten slotte ook nog vertrouwen op domotica. Zo kunt u uw domotica zo regelen dat 's avonds de lichten automatisch aangaan.

Inventaris van waardevolle voorwerpen

Laat geen waardevolle voorwerpen rondslingeren, maar bewaar ze op een veilige plek zoals een kluis. Inventariseer ook uw waardevolle voorwerpen. Dat is niet alleen nuttig voor als -in het slechtste geval- de inbrekers toch toeslaan, maar ook om uw waardevolle voorwerpen minder aantrekkelijk te maken voor de inbrekers. Vermeld bij die inventaris de serienummers van uw voorwerpen en houd ook de facturen goed bij. U kunt de voorwerpen verder ook markeren, met bv. uw rijksregisternummer. Dat maakt ze voor inbrekers minder aantrekkelijk.

Alarmsysteem

Hebt u een alarmsysteem? Zorg ervoor dat uw alarm geregistreerd is bij police on web. U doet er ook goed aan om de alarmcentrale te waarschuwen over uw vakantie. Vergeet ook niet om alle raam- en deuralarmen aan te zetten wanneer u vertrekt.

Lokale politie

Bij de lokale politie of op de website police on web kunt u gratis afwezigheidstoezicht aanvragen. Concreet betekent dat dat de politie vaker in de buurt patrouilleert om te zien of alles in orde is.

Telefonie

Laat geen bericht in verband met uw afwezigheid achter op uw antwoordapparaat en schakel indien mogelijk uw vaste toestel door naar uw mobiele toestel.

Sociale media

Neem ook even vakantie van uw sociale media. Kondig niet aan dat u weggaat en post geen berichten of foto's vanop uw vakantieadres. De vakantieverhalen en foto's deelt u namelijk best pas wanneer u terug thuis bent.

(Lees verder onder foto)

AP

Auto

Indien u uw wagen thuislaat, bewaar dan uw sleutel of boordpapieren in de kluis of bij familie en vrienden. Een algemene regel voor sleutels is overigens dat u die het best uit het zicht bewaart en geen naam of adres aan de sleutelringen hangt.

Wachtwoorden

Zorg er ten slotte ook voor dat uw domoticasysteem of andere vorm van elektronische beveiliging goed beheerd wordt. Laat het wachtwoord niet in fabrieksinstellingen staan, maar kies verschillende, moeilijk te kraken codes voor uw netwerken en elektronica.

Meest gelezen