Italië roept Oostenrijk op het matje dat soldaten naar de grens wil sturen

Italië roept Oostenrijk op het matje nu Wenen verscherpte controles heeft aangekondigd om te voorkomen dat migranten de grens tussen Italië en Oostenrijk oversteken. Oostenrijk stuurt vier pantserwagens en 750 soldaten naar de deelstaat Tirol, die grenst aan Italië.

De Italiaanse regering heeft de Oostenrijkse ambassadeur ontboden "volgend op de aankondiging van de Oostenrijkse regering om troepen te ontplooien aan de Brennerpas", zo klinkt het in een mededeling. Wat Oostenrijk doet, is in strijd met de Europese afspraken over vrij verkeer van personen tussen de lidstaten, zegt Italië.

De Oostenrijkse minister van Defensie maakte eerder in een kranteninterview bekend dat hij vier pantserwagens en 750 soldaten naar de grens met Italië stuurt. Zij kunnen ingezet worden "als de toestroom naar Italië (via de Middellandse Zee, nvdr) niet vermindert."

Oostenrijk liet een paar maanden geleden weten dat het af wil van deelname aan het Europese spreidingsplan voor asielzoekers. Wenen moest tot dusver niet deelnemen aan het Europese spreidingsplan. Doordat het land in 2015 heel wat vluchtelingen moest opvangen, verkreeg het in 2016 een jaar uitstel. De uitzondering verstreek in maart, maar Oostenrijk blijft weigeren om asielzoekers vanuit Italië en Griekenland over te nemen.

Europese Commissie doet vandaag voorstellen om migratiedruk voor Italië te verlichten

Italië trok vorige week aan de alarmbel over de blijvende migratie via de Middellandse Zee. Italië klaagt dat het de facto alleen staat om de migratiestroom van Afrika naar Europa aan te pakken, en dreigde er vorige week mee om zijn havens te sluiten voor buitenlandse schepen die migranten aan boord hebben. 

De Europese Commissie moet vandaag concrete voorstellen formuleren om Italië bij te staan in de opvang van migranten. De voorstellen moeten de basis vormen van een overleg dat de Europese migratieministers later deze week houden in Tallinn, Estland.

Meest gelezen