Jongeren gebruiken steeds vaker spierversterkende middelen

Anabolen of spierversterkers blijken steeds meer de norm. Dokter Hans Cooman van het Vlaams antidopingagentschap waarschuwt in De Morgen voor de verslavings- en gezondheidsrisico's. Hij pleit voor preventie in de amateurclubs waar jongeren trainen.

Uit verschillende studies in de Verenigde Staten en West-Europa blijkt dat het gebruik van anabolen toeneemt. In de VS zouden er zo'n 4 miljoen gebruikers zijn en in West-Europa zou 1 procent van de bevolking spierversterkers gebruiken. In fitnessclubs zou dat zelfs tot 20 procent van de bezoekers zijn.

Waarom nemen jongen mensen hun toevlucht tot dergelijke doping? "Voornamelijk onder sociale druk", legt Hans Cooman uit. "Men moet nu bijna een sixpack hebben om representabel te zijn. De lat wordt in reclamecampagnes zodanig hoog gelegd dat het bijna onmogelijk is door alleen goed te trainen zoiets te gaan bereiken. Dan gaan mensen misschien in eerste instantie naar voedingssupplementen gaan grijpen en  vervolgens - als die niet voldoende blijken -  naar anabolen."

Hoe gevaarlijk zijn spierversterkers?

Cooman waarschuwt voor de risico's van anabolen. "Die zijn zeer verslavend, want eens je daarmee stopt, gaat het lichaam net het tegenovergestelde doen van wat je wil bereiken. Dan ga je meer vetmassa gaan creëren dan je ooit hebt gehad. Dan zie je je lichaam ten onder gaan en ga je automatisch weer die anabolen nemen. Je zit daar in een vicieuze cirkel."

Bovendien zijn anabolen slecht voor de gezondheid. Ze kunnen onder meer leiden tot depressie, een verminderd libido, hoge bloeddruk, hartproblemen en zelfs tot de ziekte van Alzheimer.

Cooman pleit niet voor straffen, maar voor preventie. "Ik denk dat de clubs daar een belangrijke rol spelen. Als zij vermoeden dat bepaalde mensen die zaken gaan gebruiken, moeten ze daarmee praten. Ze moeten duidelijk informeren: opgelet, dit is niet oké. Er moet zeker en vast direct gaan gestraft worden, verre van."

Meest gelezen