Juncker haalt uit naar Europees Parlement: "Jullie zijn belachelijk"

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft vanmorgen zwaar uitgehaald naar het Europees Parlement. Juncker moest daar een toespraak houden over het voorzitterschap van Malta. Maar slechts een dertigtal parlementariërs waren opgedaagd voor zijn speech. "Het Europees Parlement is belachelijk", zei Juncker, die zich zo boos maakte dat zijn microfoon -onbedoeld- een mep gaf.

"Het Europees Parlement is belachelijk", waren Junckers eerste woorden. "Uiterst belachelijk. Ik groet degenen die zich de moeite hebben getroost om aanwezig te zijn. Maar het feit dat hier slechts 30-tal parlementariërs zitten, bewijst afdoende dat het Parlement belachelijk is". 

Parlementsvoorzitter Antonio Tajani onderbrak hem. "Ik verzoek u om een meer respectvolle houding aan te nemen tegenover het Parlement. U mag kritiek hebben, maar de Commissie moet het Parlement niet controleren. Het is het Parlement dat de Commissie moet controleren."

Ook Tajani verliest zijn geduld

"Er zijn maar een handvol parlementariërs om de Commissie te controleren", repliceerde een nog kwader wordende Juncker. "Jullie zijn belachelijk". Ook Tajani verloor zijn geduld. "Ik verzoek u nogmaals om een andere taal te hanteren. Wij zijn niet belachelijk"

"Zo'n soort meeting zal ik nooit meer bijwonen", concludeerde Juncker, zo hevig gesticulerend dat hij zijn microfoon -onbedoeld- een mep gaf. "De Commissie wordt gecontroleerd door het Parlement, maar dat parlement moet ook het voorzitterschap van kleine landen respecteren, en dat doet het niet."

"De passie van een politicus"

Commissievoorzitter Juncker heeft zich achteraf nog verontschuldigd bij Parlementsvoorzitter Tajani. Vice-Commissievoorzitter Frans Timmermans schreef de uithaal toe aan "de passie van een politicus".

Hoe dan ook zijn de meeste parlementariërs verontwaardigd over de uitspraken van Juncker. Zo ook Bart Staes van Groen, die niet aanwezig was vandaag. "Debatten gaan vaak over technische dossiers en dan zijn alleen de parlementsleden die dat volgen, aanwezig. Vaak zijn er ook nog andere vergaderingen tegelijk aan de gang", luidt zijn repliek op Juncker.

Anderen wijzen erop dat de aanwezigheid inderdaad beter kan, maar "bij belangrijke gebeurtenissen of stemmingen over grote dossiers zijn alle parlementsleden er wel".

Meest gelezen