Noord-Korea: "Voor het eerst met succes intercontinentale raket gelanceerd"

Noord-Korea zegt dat het voor de eerste keer een intercontinentale raket heeft gelanceerd. Pyongyang vuurde de raket af vanuit een gebied vlak bij de grens met China en het tuig kwam in Japanse wateren terecht. Eerder hadden Zuid-Korea en de VS gezegd dat het om een raket voor de middellange afstand ging.

Volgens Zuid-Koreaanse militairen vuurde Pyongyang de raket af vanop een militaire basis in een provincie nabij de Chinese grens. Noord-Korea zegt dat de raket een hoogte van meer dan 2.800 kilometer heeft bereikt en 933 kilometer verder terecht is gekomen in de Japanse Zee.

Volgens analisten komt dit overeen met de karakteristieken van een intercontinentale raket. In een mededeling zegt de Noord-Koreaanse staatstelevisie dat de lancering is bevolen door leider Kim Jong-un. Als de informatie uit Pyongyang klopt, gaat het om de eerste succesvolle lancering van een intercontinentale raket door Noord-Korea.

Over welk type raket het gaat en hoe ver die reikt, is nog niet duidelijk. De boodschap was wel duidelijk: wellicht heeft Pyongyang de test niet toevallig uitgevoerd op de nationale feestdag van de Verenigde Staten. Noord-Korea zegt dat het intercontinentale raketten ontwikkeld die het vasteland van de VS kunnen bedreigen. Tot nu toe kunnen Noord-Koreaanse raketten Zuid-Korea, Japan, de oostkusten van China en Rusland en Guam, een Amerikaans eiland en luchtmachtbasis in de Stille Oceaan, bereiken.

Daarbij zijn twee kanttekeningen. Zo is het niet duidelijk hoe precies die raketten zijn en tegelijk zou Noord-Korea nog altijd niet in staat zij om kernkoppen te maken die klein genoeg zijn om ze met de huidige raketten ver te vervoeren. Conventionele of chemische ladingen zijn dan weer wel mogelijk en kunnen grote schade aanrichten. De VS heeft troepen in Zuid-Korea, in Japan en op Guam.

"Heeft die kerel niets beters te doen?"

De Japanse premier Shinzo Abe heeft de lancering al veroordeeld. "Deze raketlancering duidt op toenemende bedreigingen", aldus Abe. "Dit betekent opnieuw dat Pyongyang de waarschuwingen van de internationale gemeenschap blijft negeren."

Het Amerikaanse leger heeft intussen de lancering bevestigd. "We blijven de acties van Noord-Korea van nabij opvolgen", aldus de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in de regio.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft ook al gereageerd. "Noord-Korea heeft een raket gelanceerd. Heeft deze kerel niets beters te doen in zijn leven", vroeg hij zich af op Twitter. "Het is moeilijk te geloven dat Zuid-Korea en Japan dit nog langer kunnen tolereren."

Noord-Korea heeft de afgelopen maanden al talrijke raketten afgevuurd. Pyongyang schendt daarmee resoluties van de Verenigde Naties en kreeg al verschillende keren sancties opgelegd.

Meest gelezen