Rusland en China: "Noord-Korea moet stoppen met rakettesten, VS moet oefeningen opschorten"

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese collega Xi Jinping vragen dat Noord-Korea stopt met raket- en kernproeven. In ruilen zouden de Verenigde Staten en Zuid-Korea hun militaire oefeningen moeten opschorten evenals de ontplooing van het THAAD-antiraketsysteem. Het is niet erg waarschijnlijk dat die partijen daar snel op in zullen gaan. De VS vraagt intussen spoedoverleg van de VN-Veiligheidsraad.

In Moskou heeft Poetin vandaag de rode loper uitgerold voor de Chinese president Xi. Ze hadden een erg drukke agenda, maar die werd voor een groot deel overschaduwd door de rakettest die het communistische regime in Noord-Korea vanochtend heeft uitgevoerd.

Rusland en China veroordelen de raketproef en roepen de VS en Zuid-Korea op om het multilaterale overleg met Noord-Korea voort te zetten. Moskou en Peking zijn bondgenoten van Noord-Korea, maar er wordt steeds meer getwijfeld aan de invloed die ze op dat regime nog hebben.

Hoe dan ook lanceerden beide staatshoofden vandaag wat ze een "compromisvoorstel" noemden. Concreet willen ze dat Noord-Korea stopt met het testen van kernbommen en raketten. In ruil zouden de VS en Zuid-Korea dan hun grootscheepse militaire oefeningen moeten opschorten, evenals de ontplooiing van het THAAD-antiraketsysteem in Zuid-Korea.

Het is weinig waarschijnlijk dat Washington en Seoel daarvan willen weten. Die oefeningen zijn namelijk nodig om de paraatheid van de verdediging van Zuid-Korea te verzekeren. THAAD is opgeschort, maar niet afgelast en de rakettest van vandaag kan Zuid-Korea overtuigen om het systeem alsnog verder te ontplooien.

Beide leiders hadden het ook over de burgeroorlog in Syrië, waarbij Rusland betrokken is. China is dat niet, maar onderhoudt wel relaties met het regime van Bashar al-Assad en wil Moskou daar niet voor de voeten lopen.

Siberische aardgasleiding eind 2019 naar China

Zeker even belangrijk zijn de economische relaties tussen Rusland en China. De Russische energiegigant Gazprom kondigde aan dat de geplande aardgasleiding "Kracht van Siberië" vanuit Rusland naar China eind 2019 operationeel zou worden. 

Dat is in het kader van een groot gasakkoord dat in 2014 gesloten werd en waarbij Moskou dertig jaar lang aardgasleveringen tegen een bepaalde prijs garandeert aan China. Dat land is op die manier verzekerd van zijn aanvoer, maar in Rusland had president Poetin kritiek gekregen omdat hij vanuit een zwakkere positie het aardgas te goedkoop had verkocht. 

Los daarvan is China de belangrijkste handelspartner van Rusland, goed voor een aandeel van 14,3% van de Russische handel. Die banden worden de laatste tijd steeds nauwer, want sinds de westerse sancties over Oekraïne heeft Moskou een "strategische shift" gemaakt weg van Europa naar het Verre Oosten met China voorop. 

Wat met Donald Trump?

Die relaties met het Westen zijn dus fors verzuurd, maar in Moskou leeft de hoop dat de nieuwe en eigengereide Amerikaanse president Donald Trump de band met Rusland gaat aanhalen en op die manier het westerse kamp gaat verdelen.

Hoe realistisch dat is, zal over enkele dagen blijken als Trump en Poetin elkaar voor het eerst ontmoeten tijdens de top van de G-20 in de Duitse stad Hamburg. Wat Syrië betreft, lijkt dat enthousiasme van Poetin voor Trump alvast wat bekoeld na de raketaanval op een Syrische basis enkele maanden geleden en enkele incidenten van de voorbije weken in het oosten waar het leger van Assad en prowesterse rebellen elkaar in de haren zitten.

China ging gisteren dan weer de kast op nadat een VS-marineschip dichtbij een betwist eiland in de Zuid-Chinese Zee was gevaren. Xi heeft Trump weliswaar al ontmoet, maar zowel China als Rusland lijken nog altijd beducht voor de onvoorspelbaarheid van de Amerikaanse president. Ook dat kan Poetin en Xi naar elkaar duwen.

De VS heeft intussen een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad gevraagd over Noord-Korea. Die moet morgen (woensdag) plaatsvinden.

Meest gelezen