Speciaal team brandweer krijgt opleiding om slachtoffers sneller te evacueren tijdens aanslag

De brandweer en de politie slaan de handen in elkaar voor het eerste Belgisch "Casualty Extraction Team" (CET). 14 brandweermannen krijgen een opleiding om op een veiligere en snellere manier slachtoffers te evacueren tijdens een aanslag. Bedoeling is dat de hulpdiensten al kunnen helpen voordat de politieactie ten einde is.

Na de terreuraanval op de Bataclan in Parijs was de vaststelling dat de hulpdiensten de slachtoffers pas konden helpen nadat de politie de terroristen geneutraliseerd had. Om daar verandering in te brengen is een nieuw team samengesteld dat samen met de gespecialiseerde politie-eenheden slachtoffers uit gevaarlijke en uitzonderlijke situaties – denk aan een aanslag – kunnen evacueren. Bedoeling daarbij is dat de hulpdiensten al kunnen optreden terwijl de politie nog bezig is met haar actie. Op die manier kunnen levens gered worden.

Dat beaamt ook Paul Putteman van de federale politie: "Men heeft vastgesteld in het buitenland, onder andere in de Bataclan dat de hulpverlening vrij laat op gang komt als je eerst de zaken moet veiligstellen met de politie. Beter is: samenwerken en onder optimale veilige omstandigheden toch zo vlug mogelijk die medische hulp verstrekken".

Team leert over oorlogswonden, wapens, aanslagen ...

De opleiding zelf bestaat uit twee grote luiken: een eerste theoretisch luik waarin de verschillende aspecten van een terroristische aanslag, een massamoord, explosies, wapens en boobytraps uit de doeken gedaan wordt en een tweede luik waarin het team leert over oorlogswonden, drukverbanden, thermische dekens en zo meer. Vandaag heeft het CET-team een praktijkoefening in Brussel gehouden in een theaterzaal op de terreinen van de federale politie.

Inspiratie voor het nieuwe team komt uit buurlanden Frankrijk en het Verenigd-Koninkrijk, waar zulke teams al langer ingezet worden.

Het scenario van de oefening

  • Er werd geënsceneerd dat twee terroristen met automatische wapens binnengedrongen waren in een theaterzaal, waarna ze het vuur openden op het publiek, dat gespeeld werd door een vijftigtal figuranten.
  • In de oefening waren de terroristen al geneutraliseerd en moest het speciale bijstandsteam van de politie de zaal eerst veilig maken en een eerste sweeping doen: "Zijn er geen terreurverdachten onder de slachtoffers? Zijn er geen explosieven meer? …"
  • Op dat moment komt ook het CET-team in actie. Zij kijken welke slachtoffers nog een kans maken, doen een markering voor de volgende hulpdiensten en dienen de eerste hulp toe.

 

Meest gelezen