Trumps commissie over kiesfraude krijgt amper medewerking van de staten

44 van de 50 Amerikaanse staten weigeren geheel of gedeeltelijk om informatie over kiezers door te geven aan de commissie over kiesfraude. Die werd opgericht nadat president Donald Trump had gezegd dat er bij de verkiezingen 3 tot 5 miljoen illegale stemmen waren uitgebracht, een claim waar geen enkel bewijs voor is.

Verschillende staten hadden de voorbije weken al duidelijk gemaakt dat ze de gevraagde informatie niet of slechts gedeeltelijk zouden overmaken aan de commissie. Die vraagt onder meer om de volgende gegevens van alle kiezers: naam, adres, geboortedatum, eventuele partijbanden, eventuele veroordelingen, hun historiek bij vorige verkiezingen en de laatste vier getallen van hun socialezekerheidsnummer. 

Volgens de commissie zelf, die wordt voorgezeten door vicepresident Mike Pence, wordt enkel om publieke data gevraagd. Maar dat wordt tegengesproken door verschillende staten, die privacyredenen aanhalen om het verzoek te weigeren. Sommige staten weigeren alle medewerking, anderen zeggen expliciet dat ze enkel zullen overhandigen wat volgens hun wetten publiek te raadplegen is.

Daarnaast zijn er ook staten die expliciet laten weten dat ze geen vertrouwen hebben in de commissie zelf. Die zou enkel bedoeld zijn om de foute claims van Trump te ondersteunen, zo luidt het. "Deze hele commissie is gebaseerd op het valse en misleidende uitgangspunt dat er wijdverspreide kiesfraude was in november", zegt een verantwoordelijke voor Virginia.

Volgens Trump hebben miljoenen mensen illegaal gestemd bij de verkiezingen in november. Die won hij in het kiescollege, maar zijn rivale Hillary Clinton kreeg het grootste aantal stemmen. Zonder de illegale stemmen zou dat volgens Trump niet het geval geweest zijn. Bewijzen daarvoor zijn er niet, de uitspraken hebben Trump dan ook veel kritiek opgeleverd.

Meest gelezen