Turkije boos om kunstwerk in Berlijn dat oproept tot "doden van dictatuur"

Turkije heeft vandaag zijn ongenoegen geuit over een Duits kunstwerk dat oproept tot "het doden van de dictatuur", waarbij onder meer verwezen wordt naar de Turkse president Erdogan.

"We veroordelen met klem het kunstwerk voor de federale kanselarij in Berlijn, dat een spandoek bevat dat verschillende internationale leiders viseert, zo ook onze president", klinkt het in een mededeling van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Opvallend kunstwerk

Het kunstwerk werd gisteren geplaatst door het Duitse collectief "Het centrum voor politieke schoonheid", rond kunstenaar en filosoof Philipp Ruch die gekend is voor zijn spectaculaire acties.

Het kunstwerk bestaat uit een zwarte auto, en een spandoek met daarop "Wil je deze wagen? Dood de dictatuur!". Daarnaast zijn portretten te zien van de Turkse president, van de Russische president Vladimir Poetin en van de Saoedische koning Salman.

Protest tegen bezoek Erdogan aan Duitsland

Het werk is een protest tegen de komst van Poetin en Erdogan naar de G20, die vrijdag en zaterdag in Duitsland plaatsvindt. Koning Salman zou eerst ook komen, maar zei zijn komst later af.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft naar eigen zeggen zijn ongenoegen geuit bij de Duitse ambassade in Ankara. De Turkse ambassade in Berlijn stuurde ook een diplomatieke nota naar het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meest gelezen