Wie is Ri Chun-hee, de spreekbuis van de Noord-Koreaanse staatstelevisie?

Vandaag heeft Noord-Korea naar eigen zeggen voor het eerst een langeafstandsraket gelanceerd. Dat werd met het gebruikelijke enthousiasme op de televisie aangekondigd door wellicht de meest bekende nieuwslezeres ter wereld: Ri Chun-hee. Maar wie is die vrouw die op de Noord-Koreaanse televisie zo afwisselend boos, dreigend, laaiend enthousiast of tot tranen bewogen het "nieuws" voorleest?
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Wel, hier is ze dan: ze heet Ri Chun-hee en werd 74 jaar geleden geboren in wat toen nog het door Japan bezette Korea was, dus in volle Tweede Wereldoorlog. Als kind maakte ze daarop de Koreaanse Oorlog (1950-1953) mee, die het hele schiereiland zo goed als geheel in puin legde en verdeelde tussen een communistisch noorden en een prowesters zuiden.

U hebt het misschien al geraden, maar de jonge Ri Chun-hee werd opgeleid als actrice aan de theaterschool in Pyongyang. Naar eigen zeggen was ze persoonlijk bevriend met Kim Il-sung, de stichter van het communistische Noord-Korea, en hij zou haar overgehaald hebben om vanaf het begin van de jaren 70 het tv-journaal te presenteren. Zo is Ri wereldberoemd geworden als de enthousiaste spreekbuis van het stalinistische regime.

"Ze jaagt vrees in de harten van de vijanden"

Mevrouw Ri is zonder meer uniek. In geen enkel ander communistisch regime -noch in China noch in Vietnam noch in Cuba- wordt er nog op zo'n oubollige manier propaganda aan de man gebracht op het tv-scherm. Volgens Noord-Korea jaagt ze "zo de vijanden vrees aan", maar in andere delen van de wereld wordt nogal eens gelachen met haar.

In haar bombastische stijl roept en tiert ze verwensingen en bedreigingen naar het hoofd van "de vijanden van de natie" (Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten), ze toont ontzettende blijdschap als er weer een -al dan niet geslaagde- proef is met een raket of een kernbom ,en ze laat haar emoties en tranen de vrije loop bij het overlijden van een Noord-Koreaanse leider.

Zo barstte ze in tranen uit bij het overlijden van Kim Il-sung en jaren later raakte ze blijkbaar bevangen door emoties bij dat van diens zoon en opvolger Kim Jong-il. Hoe oprecht dat is, weet niemand behalve zijzelf. 

Stijlvol is ze ook, perfect opgemaakt waardoor ze er veel jonger uitziet dan ze in feite is en meestal draagt ze een kleurrijke chima jeogori of hanbok, een traditionele Koreaanse jurk. Roze is haar lievelingskleur, maar ook blauw en groen hangen in de kast.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Met pensioen, tenzij er iets ontploft

In 2011 verdween ze zonder enige uitleg anderhalve maand van het scherm. Een jaar later ging ze met pensioen, maar bij grote gelegenheden zoals vandaag, wordt ze steevast opnieuw opgevoerd.

Ri is intussen grootmoeder. Ze woont met haar familie in Pyongyang en geniet naar eigen zeggen van het leven. Ze wordt dan ook vaak opgemerkt in de betere restaurants en theaters van de hoofdstad, die voor de elite van het regime voorbehouden zijn. In een interview met de Chinese televisie toonde ze zich van een andere kant: vriendelijk, met de glimlach en op een zachte toon sprekend, maar het ging wel duidelijk om een vrouw met een sterk karakter en die weet te overleven in een niet voor de hand liggend regime.

Aankondiging van de dood van Kim Jong-il (2011)

Ri Chun-hee kondigt enthousiast raketlancering aan (2012)

Meest gelezen