Wie wil nog onthaalouder worden én blijven? Aantal daalt jaar na jaar

Het aantal onthaalouders in Vlaanderen blijft jaar na jaar dalen. Dat blijkt uit het jaarverslag van Kind en Gezin waar De Tijd over bericht. Er zijn nu vijfhonderd onthaalouders minder dan twee jaar geleden. En dat heeft meerdere oorzaken.
(Archieffoto)

Sinds de invoering van het nieuwe decreet over de kinderopvang in 2014 is het aantal plaatsen gestegen van 91.696 tot 93.077 in 2016. Het aantal locaties waar kinderopvang wordt aangeboden, daalde echter in diezelfde periode.

Dat laatste komt vooral door de daling van het aantal onthaalouders. Die daling is al enkele jaren aan de gang en blijft maar doorgaan. Terwijl er in 2014 nog 5.718 waren, bleven daar in 2016 nog maar 5.218 van over. Tussen 2011 en 2014 waren al meer dan 3.000 onthaalouders gestopt.

Verschillende factoren

De daling van het aantal onthaalouders heeft te maken met een aantal factoren, zegt Leen Du Bois van Kind en Gezin. "Zo zijn heel wat onthaalouders op dit moment op pensioengerechtigde leeftijd", zegt ze aan VRT Nieuws. "Daarnaast is de impact op het gezinsleven van deze job ook niet te onderschatten. Velen zien het ook niet meer als een loopbaan voor het leven. Zij doen het enkele jaren, maar houden er daarna mee op."

Een deel van de onthaalouders is bovendien aangesloten bij een dienst die voor hen de administratieve kant regelt. "Zij worden niet vergoed als een werknemer en hebben dus geen volwaardig loon. Wij voeren nu een onderzoek naar dat statuut. Velen zijn voorstander van een aanpassing, maar sommige mensen die al lang in het statuut zitten willen daarin blijven."

Meest gelezen