Zelfs op haar 90e kan "la Lollo" het niet laten: "Vete met Loren? Ik was de nummer 1"

Rome rolt de rode loper uit voor Gina Lollobrigida. De Italiaanse actrice, sekssymbool van de jaren 50, viert vandaag haar 90e verjaardag. De jaren hebben haar niet milder gemaakt, zo blijkt. Wordt haar gevraagd naar de door de media gecultiveerde rivaliteit met Sophia Loren, dan zet "la Lollo" de puntjes op de i. "Vete? Ik was de nummer één."
AP2008

Ze hebben nogal wat met elkaar gemeen, Gina Lollobrigida en Sophia Loren. Twee voluptueuze zuiderse schoonheden die voor het eerst voor het voetlicht traden tijdens een Miss Italia-verkiezing.

Lollobrigida nam deel in 1947, een editie die bulkte van de namen die later zouden doorbreken in de filmwereld. Naast Lollobrigida, die derde werd maar de grote publiekslieveling was, deden ook Lucia Bosè en Silvana Mangano mee. Sophia (toen nog Sofia) Loren zat in de editie van 1950. Ook zij kreeg het kroontje niet, maar ze werd wel uitgeroepen tot Miss Eleganza.

Van Miss Italia ging het pijlsnel naar de filmwereld. Gina Lollobrigida reeg de rolletjes aaneen in vaak weinig verheffende, maar populaire romantische komedies. Vooral met haar hoofdrol in de kaskraker "Pane, amore e fantasia" uit 1953, dat uitgroeide tot een klassieker", scoorde ze. De film kreeg twee jaar later een vervolg, waarin Lollobrigida de hoofdrol overliet aan... Sophia Loren. 

"La Lollo", zeven jaar ouder, effende het pad voor Loren, zeker ook in Hollywoodfilms. Zelf sloeg Lollobrigida een aanbod om in Amerikaanse studio's te werken af, maar ze speelde wel mee in Hollywoodproducties die in Europa werden gedraaid. Zo speelde ze aan de zijde van Humphrey Bogart, Errol Flynn, Burt Lancaster en Tony Curtis. Toch nam haar internationale carrière niet zo'n hoge vlucht als die van Sophia Loren, die haar zou overvleugelen.

"Loren kan een boerin spelen, maar nooit een dame"

Toch is het voor Lollobrigida, ook op haar 90e, nog altijd duidelijk. Zij, door de pers "de mooiste vrouw ter wereld" genoemd, was de onbetwiste nummer één. In de krant Corriere della Sera vergelijkt ze de rivaliteit met Loren met twee andere grote Italiaanse "vetes": die tussen wielrenners Fausto Coppi en Gino Bartali en die tussen operadiva's Maria Callas en Renata Tebaldi.

"Ik was helemaal niet uit op een vete, met niemand", zegt "la Lollo" in het verjaardagsinterview. Om dan de puntjes op de i te zetten: "Ik was de nummer één". Het lijkt een uitspraak uit haar gloriejaren, toen de pers zich uitleefde door de twee "rivalen" tegen elkaar op te zetten.

Sophia Loren zei ooit dat ze "meer boezem" had dan haar concurrente. Waarop die riposteerde dat Loren "een boerin kon spelen, maar nooit een dame".  

In het verjaardagsinterview toont "la Lollo" zich niet milder. Waarom ze haar eigen succes hoger inschat dan dat van Loren? "Ik heb het succes alleen maar aan mezelf te danken. Ik had geen producer die me steunde, ik deed alles alleen". Een duidelijke verwijzing naar Carlo Ponti, echtgenoot van Sophia Loren, en de producer die haar filmcarrière lanceerde. 

Meest gelezen