75 ton achtergelaten kampeermateriaal Tomorrowland krijgt nieuwe eigenaars

De beelden van de dag na Rock Werchter deden pijn aan de ogen. Eén grote weide, bezaaid met vuil, plastic, tenten, kleren, eten… Niet direct een toonbeeld van groen denken, waar de jongere generatie toch zo mee begaan is, naar het schijnt. Anders is het verhaal van dancefestival Tomorrowland. Dat stapte naar een kringloopwinkel om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. En u en uw portemonnee zijn er nog bij gebaat ook.

Tomorrowland lokt elke keer een massa volk naar De Schorre in Boom. Sowieso om te dansen, maar tijdens een festivalweekend zit de camping (“Dreamville”) ook volgestouwd met bijna 40.000 kampeerders. En die brengen heel wat mee: eten, drank, maar ook kampeermateriaal. En het is wat het is, er wordt nogal eens wat materiaal achtergelaten. Zomaar. Weg ermee.

Het dancefestival besefte vorig jaar het probleem. Zag de afvalberg. Keek over het puin. En had het moeilijk om het nog te ontkennen. De organisatie stapte naar de kringloopwinkels van Ecoso en na wat brainstorms werd al snel een oplossing gevonden: de kringwinkels zamelden in wat ze konden, met behulp van hun vrijwilligers. Een indrukwekkend resultaat van 75 ton kampeermateriaal in totaal. Alle spullen verkeren nog in perfecte staat. De achtergelaten spullen werden namelijk industrieel gereinigd, de slaapzakken opnieuw in vacuüm verpakt. Alle materiaal werd achteraf verzameld in de kampeerafdeling van de Kringloopwinkel.

Win-winsituatie

De verkoop is een groot succes want sinds de start van de actie vorige week, vliegen de kampeerspullen de deur uit. De lading wordt wel elke dag opnieuw bijgevuld. Voor geen geld kan u er een tent, matras, shelter of slaapzak kopen. Een volledige kampeerset kan u in de Kringloopwinkel vinden voor minder dan 50 euro. De kringloop volledig gebruikt én extra sociale tewerkstelling, een win-winsituatie dus.

Hoeveel kost het?

- Tweepersoonsmatras: 12 euro
- Eénpersoonsmatras: 10 euro
- Shelter/Partytent: 55 euro
- Tentje: 15 euro
- Dreamville-stoeltje: 10 euro

Extra in het oog springend: de tentjes en matrassen die nu worden voorzien van een “Dreamville”-logo. Gelinkt aan het festival dus, extra aantrekkelijk voor jongeren. En die komen erop af. “Iedereen komt hier, ouders, soms vergezeld van hun kinderen die naar de festivals trekken. In één week tijd hebben we 25 grote partytenten verkocht, 150 kampeerstoelen, 20 tentjes, 60 matjes en 30 slaapzakken”, zegt Sofie-Marie Gyselen van Ecoso. “En de winst die we maken, kunnen we investeren in onze werking”, voegt ze eraan toe.

Dit jaar opnieuw

Tomorrowland heeft een achttal inzamelpunten waar kampeerders hun overtollig gerief kunnen inleveren. Ook dit jaar weer, want ook deze keer gaan beide partners met elkaar in zee. Want Tomorrowland maakt al langer een missie van duurzaamheid en ecologie. Dus is het festival ook dit aan zijn status verplicht.

Afvalinzameling in cijfers

- 14.000 afvalcontainers
- 250.000 afvalzakken
- 24u/24u zullen er mensen in dienst zijn die zich inzetten voor de opkuis en afvalverzameling
- 500 crewleden die zich bezighouden met afvalverzameling en opkuis

Idee voor Rock Werchter?

En de andere festivals dan? Rock Werchter doet (voorlopig?) eigenlijk niets met het stort dat achterblijft na de hoogmis van de rock. “Dat is jammer, ja. Misschien kan ons initiatief Rock Werchter op ideeën brengen om er ook iets aan te doen. Dat zou fijn zijn”, zo klinkt het bij Ecoso. “De klanten zijn er ook bij gebaat. En het principe van de kringloopwinkel is volledig toegepast dan.”

Iemand nog een tentje?

Meest gelezen