"Couppleger" Venezuela belooft strijd tegen Maduro voort te zetten

In een nieuwe videoboodschap belooft de man die met een helikopter een ministerie en een rechtbank in Venezuela aanviel de strijd tegen het bewind van president Nicolas Maduro voort te zetten. Het blijft zeer de vraag in welke mate zijn boodschap ernstig is.

Een week nadat Oscar Pérez met een gestolen helikopter het ministerie van Binnenlandse Zaken en het hooggerechtshof van Venezuela in de hoofdstad Caracas in ware Rambo-stijl heeft aangevallen, laat de man weer van zich horen met een nieuwe videoboodschap. Daarin kondigt hij aan dat hij de strijd tegen president Maduro onverminderd voortzet.

"We zijn opnieuw in Caracas", vertelt hij, gekleed in een militair uniform en een wollen muts met de vlag van Venezuela en een geweer in de achtergrond. "We zijn klaar en bereid om de strijd voor de bevrijding van ons land voort te zetten."

(Lees voort onder video)

Noodlanding

Pérez noemt de aanval van 28 juni voorts "helemaal geslaagd" omdat daarbij geen doden of gewonden zijn gevallen. "We zijn geen moordenaars zoals jij, meneer Nicolas Maduro", zegt hij.

Naar eigen zeggen heeft Pérez na de aanval een noodlanding gemaakt aan de Caraïbische kust. Daarna is hij te voet door de bergen naar de hoofdstad teruggekeerd, zo verklaart hij.

Staatsgreep

Zelf deed Maduro de aanval af als een poging tot staatsgreep, maar dat is twijfelachtig. Volgens de oppositie heeft de president de aanval zelf in scène gezet om de aandacht af te leiden van de hevige protesten tegen zijn bewind die Venezuela nu al maanden in de greep houden.

Bovendien bleek nadien dat Pérez een acteur is. Het blijft dan ook zeer de vraag in welke mate zowel de aanval als de videoboodschap nu ernstig is.

Meest gelezen