"Gun die jongeren hun kamp": jeugdbewegingen vragen ouders om kinderen niet te veel te storen

Kinderen die op kamp zijn met de jeugdbeweging, geraken niet los van thuis, omdat hun ouders voortdurend willen weten hoe het met hen gaat. In Nederland is het al een probleem. Veel ouders willen dagelijks contact houden met hun kinderen en dreigen op die manier de kampgeest te verstoren. Hoe ervaren de jeugdbewegingen in Vlaanderen dat?

Volgens Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen verwachten mensen sinds de komst van sociale media instant nieuws. En dat is ook wat er gebeurt tijdens de kampen van de jeugdbeweging: veel ouders willen op elk moment op de hoogte zijn van waar hun kinderen zijn en wat ze doen. "Gelukkig is dat fenomeen niet nieuw en hebben de jeugdbewegingen daarmee leren omgaan door goede afspraken te maken met de ouders en de kinderen", aldus Van Reusel.

Weg van de digitale snelweg

"Bij de Chiro wordt er met de kinderen en de ouders afgesproken wanneer de gsm gebruikt mag worden en wanneer niet. Daarnaast post de leiding van de groepen regelmatig foto’s op Facebook over hun activiteiten op kamp. Op die manier probeert ze in te spelen op de verwachtingen en noden van de ouders", legt Niels De Ceulaer, nationaal secretaris van de Chiro, uit. Volgens De Ceulaer heeft de Chiro niet veel last van overbezorgde ouders.

Van Reusel vindt dat zelfs de fotoreportages op Facebook beter voorbehouden worden voor na het kamp. "Het is niet de bedoeling dat mensen via Facebook mee op kamp zijn. Een kamp is de gelegenheid om weg te zijn van de digitale snelweg en de elektronische drukte. We gaan het echte leven in en we gaan dat niet in een Facebook Live delen", zegt hij. "Gun die jongeren hun kamp."

"De klassieke brieven en kaartjes blijven ook populair tijdens de kampen", vertelt De Ceulaer. Veel jonge kinderen onder de twaalf jaar hebben nog geen gsm, waardoor hun ouders rechtstreeks contact opnemen met de leiding, de Facebookgroep volgen of hun kind verrassen met een zelf geschreven kaartje.

Goede raad

Niels De Ceulaer raadt de ouders van kinderen in de jeugdbeweging aan om hen met een gerust hart op kamp te sturen en goede afspraken te maken met de leiding. Hij adviseert hen om de activiteiten van de kinderen voornamelijk via sociale media te volgen.

Of je kan natuurlijk ook van de gelegenheid gebruik maken om er zelf enkele dagen op uit te trekken, zoals Jan Van Reusel zelf doet: "Onze zoon is momenteel met de welpen op kamp en wij maken van die gelegenheid gebruik om een aantal dagen naar Amsterdam te gaan. En we zijn er heel gerust in dat hij daar in goede handen is."

Lees ook: "Mijn kind op kamp: uit het oog, uit het hart"

Meest gelezen