Aanhangers president Maduro bestormen parlement met stokken en staven

In Venezuela hebben aanhangers van president Maduro het parlement bestormd. Het parlement - in handen van de oppositie - hield er net een bijeenkomst ter gelegenheid van de Onafhankelijkheidsdag. Bij de aanval raakten zeker 4 parlementsleden gewond.

In Venezuela is het al enkele maanden erg onrustig. Onder de bevolking en de oppositie is er heel wat ongenoegen over president Nicolas Maduro. Volgens diens tegenstanders probeert Maduro een regelrechte dictatuur te installeren, onder meer via een grondwetshervorming. De protesten kostten tot nu al het leven aan 90 mensen.

De spanningen liepen vanmorgen opnieuw hoog op toen vicepresident Tareck El Aissami onaangekondigd een bezoek bracht aan de wetgevende macht, ter gelegenheid van de Venezolaanse Onafhankelijkheidsdag. Daar kwam hij verkondigen dat de geplande hervormingen van Maduro het land de beste kansen geven om "echt onafhankelijk" te zijn.

Pro-Maduro milities vatten daarna post aan het parlementsgebouw en scandeerden bedreigingen richting de parlementsleden, die in meerderheid lid zijn van de oppositie. Even later vielen ze binnen met houten stokken en metalen staven en schoten er rotjes af. Daarbij raakten zeker 4 parlementsleden gewond. "Maar dit doet minder pijn dan elke dag te moeten toezien hoe we beetje bij beetje ons land verliezen", aldus een parlementslid.

Ondanks de aanval keurden de parlementsleden toch een voorstel goed voor een - evenwel symbolisch - referendum dat burgers de kans zou moeten geven om tegen de plannen van president Maduro te stemmen. President Maduro zelf heeft intussen het geweld veroordeeld en roept op tot een diepgaand onderzoek.

Meest gelezen