Aantal vluchten op Zaventem vorig jaar teruggelopen met bijna 7 procent

Door de aanslagen in Brussel is het aantal vluchten op Zaventem vorig jaar teruggelopen met bijna 7 procent. Dat blijkt uit het jaarverslag van Belgocontrol. Belgocontrol laat ook weten dat het zo'n 20 buitenlandse luchtverkeersleiders zal inzetten.

Belgocontrol-topman Johan Decuyper zei dat bij de voorstelling van het jaarverslag van Belgocontrol. Volgens Decuyper zijn er de nodige lessen getrokken uit de aanslagen van vorig jaar. "Zo weten we dat we sneller onze verkeersleiders kunnen inzetten op verkeerstorens in regionale luchthavens als Brussel zou getroffen worden", aldus Decuyper.

Buitenlandse luchtverkeersleiders inzetten

Naar schatting twintig buitenlandse luchtverkeersleiders zullen de komende drie jaar voor Belgocontrol in Steenokkerzeel komen werken. Zij moeten de nood aan extra luchtverkeersleiders ledigen in afwachting van voldoende zelf opgeleid personeel.

De buitenlandse luchtverkeersleiders zullen worden ingezet in CANAC 2, het luchtverkeersleidingscentrum in Steenokkerzeel dat het overvliegend vliegverkeer tot 24.500 voet - ongeveer 8.000 meter - beheert.

Belgocontrol heeft daar extra mensen nodig, maar het kan die nood nog niet invullen met eigen personeel. Het is immers pas recentelijk opnieuw kandidaat-luchtverkeersleiders beginnen aanwerven, maar hun opleiding duurt al snel twee tot drie jaar. Bovendien moeten zij eerst de verkeerstorens op de luchthavens bemannen, alvorens ze kunnen doorschuiven naar CANAC 2. Belgocontrol kan ook maximaal 30 luchtverkeersleiders per jaar opleiden, een plafond waar het momenteel aan zit.

De geselecteerde buitenlandse luchtverkeersleiders - er waren circa 150 kandidaten - vormen een tussenoplossing. Ze krijgen een contract van drie jaar. Ze starten in september aan een extra opleiding, met de bedoeling hen tegen het einde van het jaar operationeel te hebben.

De komst van de buitenlandse luchtverkeersleiders is met de vakbonden afgesproken, zegt Decuyper. De maatregel maakt deel uit van het sociaal akkoord dat in april vorig jaar werd afgesloten.

Historische verliezen Belgocontrol bijna weggewerkt

Belgocontrol boekte in 2016 voor het derde jaar op rij een nettowinst. Daarmee zijn de historische verliezen van de jaren voordien zo goed als weggewerkt, zei Decuyper. Hij verwacht dit jaar forse investeringen en tientallen aanwervingen, maar minder winst.

Belgocontrol leed jarenlang verlies omdat het niet volledig werd vergoed voor de prestaties die het leverde op de luchthavens, vooral de regionale. In 2014 leidde dat bijvoorbeeld nog tot een verlies aan inkomsten van ongeveer 25 miljoen euro, al kon er toen dankzij uitzonderlijke elementen wel een minieme nettowinst in de boeken worden geschreven.

Sinds begin 2015 is die vergoeding er wel en kroop Belgocontrol structureel uit de rode cijfers. Na een nettowinst van 24,7 miljoen euro in 2015, volgde vorig jaar een nettowinst van 26,4 miljoen euro. "Op die manier konden we de gecumuleerde verliezen uit het verleden, die in 2013 waren opgelopen tot bijna 61 miljoen euro, terugbrengen tot 8,8 miljoen euro", luidde het maandag tijdens een persconferentie. "Mogelijk geraken ze dit jaar volledig weggewerkt."

De financiële ademruimte liet Belgocontrol ook toe om na jarenlange besparingen opnieuw te investeren in infrastructuur en personeel. Dat zal zeker in 2017 voelbaar zijn, met voor 37 miljoen euro geplande investeringen, of het grootste deel van het investeringsprogramma van 97 miljoen euro dat nog tot 2019 loopt.

Het bedrijf verwacht dit jaar ook 75 voltijdse equivalenten extra aan te werven. Het aantal personeelsleden gaat sinds 2015 weer voorzichtig in stijgende lijn (met 806 werknemers in 2016), nadat het in de periode 2010-2014 was gedaald van 930 tot 787.

Decuyper waarschuwde woensdag wel dat de winstcijfers de komende jaren niet op hetzelfde niveau zullen blijven. Meer investeringen leiden immers tot meer afschrijvingen, en meer personeel leidt tot hogere personeelskosten. Het bedrijf zal volgens zijn topman wel winstgevend blijven.

Meest gelezen