Amerikaans Congreslid op vingers getikt na filmpje in gaskamer Auschwitz

Een lid van het Amerikaanse Congres is door de directie van het herdenkingsmuseum in Auschwitz op de vingers getikt omdat hij in de gaskamer een video opnam en tegelijk van commentaar voorzag. "Iedereen heeft recht op zijn persoonlijke reflecties, maar in een gaskamer zou er stilte moeten zijn om te rouwen", meldt het museum in een tweet.
Copyright 2015 Demotix, all rights reserved.

Clay Higgins, Congreslid voor de Republikeinen uit de staat Louisiana, maakte videobeelden tijdens zijn bezoek aan het voormalige concentratiekamp in Auschwitz, waar meer dan een miljoen mensen, vooral joden, omkwamen.

Terwijl hij zichzelf filmt, geeft hij ook commentaar. Zo verklaart hij dat "de horror van de Tweede Wereldoorlog" de reden is waarom het Amerikaanse leger "onoverwinnelijk" dient te zijn.

Higgins' filmpje duurt vijf minuten, muziek uit de film "Schindler's list" op de achtergrond. Hij filmt zichzelf in verschillende delen van het Auschwitz Memorial-museum, ook in een van de voormalige gaskamers, waar hij uitlegt hoe de slachtoffers van de naziterreur er gedood werden. "Dit is waarom het ministerie van Binnenlandse Veiligheid op orde moet worden gebracht, waarom ons leger onoverwinnelijk moet zijn", luidt zijn commentaar nog.

Het museum liet op Twitter weten dat het ongepast is om te praten in een voormalige gaskamer. "Iedereen heeft recht op persoonlijke reflecties. Maar in een voormalige gaskamer zou er stilte moeten zijn om te rouwen. Het is geen podium."

(lees verder onder de tweet)

Higgins heeft intussen zijn excuses aangeboden. "Ik was er niet op uit om iemand voor het hoofd te stoten of te kwetsen", zegt hij. "Het was mijn bedoeling een respectvol eerbetoon te geven aan degenen die in Auschwitz zijn vermoord en om de wereld eraan te herinneren dat het kwaad bestaat, dat vrije naties moeten herdenken en sterk moeten zijn". Hij kondigde ook aan het filmpje offline te halen. 

Met het filmpje was Higgings, een oud-politieagent die sinds vorig jaar deel uitmaakt van het Congres, niet aan zijn proefstuk toe. Vorige maand zei hij na de aanval op London Bridge dat "alle christenen in oorlog zijn met islamitische gruwel. Op Facebook stelde hij voor om "alle radicale moslims op te jagen en te doden".  

Meest gelezen