Amerikaanse actrice Annette Bening juryvoorzitter Filmfestival van Venetië

Annette Bening zal dit jaar de jury voorzitten op het Filmfestival van Venetië. De gelauwerde Amerikaanse actrice is de eerste vrouw in elf jaar die de jury van het gerenommeerde filmfestival zal voorzitten. "Het werd tijd dat we een briljante en inspirerende vrouw kozen", aldus festivaldirecteur Alberto Barbera.

Het Filmfestival van Venetië - het oudste filmfestival ter wereld - vindt plaats van 30 augustus tot 9 september. De voorbije 73 edities kregen nog maar 6 keer een vrouw als juryvoorzitter. De laatste keer dateert van 2006, toen Catherine Deneuve de jury voorzat.

"Ik voel me vereerd dat men mij heeft gevraagd om de juryvoorzitter te zijn van het Filmfestival van Venetië editie 2017", reageert de 59-jarige Bening. "Ik kijk ernaar uit om de films te bekijken en om met mijn collega-juryleden het beste van de cinema te celebreren."

Annette Bening werd vier keer genomineerd voor een Oscar, onder meer voor haar rol in "American Beauty". "Het werd tijd om te breken met een lange lijst van mannelijke juryvoorzitters en om een briljant getalenteerde en inspirerende vrouw te kiezen", verklaart de directeur van het filmfestival.

Het Filmfestival van Venetië vormt samen met de filmfestivals in Cannes en Berlijn de zogenaamde "big three". De jury beslist wie de hoofdprijs - de Gouden Leeuw - wegkaapt.

Meest gelezen