Bank Monte Paschi trekt weg uit België

De oudste bank ter wereld, het Italiaanse Monte dei Paschi di Sena verkoopt haar Belgische en Franse tak. Dat heeft topmank Marco Morelli vandaag aangekondigd. De bank heeft in ons land vooral kantoren in Brussel. Wereldwijd wordt het aantal bankkantoren afgebouwd van 2.000 naar zo’n 1.400. Daardoor zullen er tegen 2021 zo’n 5.500 jobs verdwijnen.

De maatregelen moeten helpen om de bank weer winstgevend te maken, want de Italiaanse bank zit al lang in slechte papieren. Gisteren nog gaf de Europese Commissie de Italiaanse overheid de toestemming om 5,4 miljard euro noodsteun toe te kennen aan de bank. Daarmee moet de bank meer dan 26 miljard euro aan slechte leningen van de balans halen. Bovendien moet de bank tegen 2021 een betere score behalen op de stresstest, een belangrijke indicator waarmee wordt aangetoond hoe goed een bank een financiële crisis kan doorstaan.

Meest gelezen