Bloedrood protest tegen stierenrennen in Pamplona

In de Noord-Spaanse stad Pamplona hebben een honderdtal dierenrechtenactivisten geprotesteerd tegen de stierenrennen, daags voor het begin van de beroemde San Fermínfeesten.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De activisten kwamen bijeen in het centrum van de Noord-Spaanse stad, gehuld in zwart ondergoed en met valse stierenhorens op hun hoofd. Op hun lichamen stonden de woorden “stop stierengevechten” geschilderd. Sommigen hielden borden in de lucht waarop te lezen was "Stieren sterven een bloedige dood in Pamplona".

 De activisten scandeerden protestleuzen en braken banderilla’s gevuld met bloedrode poederverf boven hun hoofd, waardoor de lucht en zijzelf bloedrood kleurden. Banderilla’s zijn versierde stokken met weerhaken aan het einde, die tijdens stierengevechten in de nekspier van de stier worden gestoken.

De actie was een initiatief van dierenrechtenorganisaties PETA en Animal Naturalis. “Dieren moeten worden gerespecteerd en beschermd, niet achtervolgd door een menigte tot in een arena, waar ze worden gemarteld en neergestoken”, aldus PETA-voorzitster Elisa Allen.

Tijdens de San Fermínfeesten, die jaarlijks begin juli plaatsvinden, worden traditiegetrouw acht dagen lang stieren losgelaten in de nauwe straten van Pamplona, waarna ze de arena in worden gejaagd en afgemaakt. Bij de stierenrennen vallen elk jaar tal van gewonden.

Dierenrechtenactivisten organiseren volgens Spaanse media al veertien jaar lang protestacties in Pamplona. Ook in andere delen van Spanje liggen stierenrennen en -gevechten in toenemende mate onder vuur. In meer dan honderd Spaanse steden en dorpen zijn stierenrennen verboden.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen