China buigt voor kritiek: buitenlandse dokters naar zieke Nobelprijswinnaar

De doodzieke Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo mag behandeld worden door buitenlandse dokters. China buigt dan toch voor internationale kritiek.

China heeft Duitse en Amerikaanse dokters uitgenodigd voor de behandeling van Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo. Dat maakten de lokale autoriteiten bekend na hevige internationale kritiek. Liu werd eind mei voorwaardelijk uit de gevangenis vrijgelaten omdat hij aan terminale leverkanker lijdt. Sindsdien ligt hij onder politiebewaking in een ziekenhuis in Shenyang, in het noorden van China.

Zijn familie vraagt dat hij naar het buitenland mag om daar behandeld te worden, maar de Chinese overheid weigert dat. Liu zat de voorbije 8 jaar in de gevangenis omdat ie pleitte voor politieke hervormingen. In 2009 werd hij veroordeeld tot 11 jaar cel wegens “subversief” gedrag. In 2010 kreeg hij de Nobelprijs voor de vrede.
 

Meest gelezen