Geeft privilege uit 1666 Brugse vissers vrijgeleide om in Britse wateren te vissen na de brexit?

Een Engels privilege uit 1666 geeft 50 Brugse vissers hypothetisch de mogelijkheid om na de brexit in Britse wateren te varen, ook als het Verenigd Koninkrijk zijn territoriale wateren fors uitbreidt. Dat insinueerde Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in "Terzake".

De controle heroveren: voor sommige Britten is het menens in de onderhandelingen over de brexit. Zo liet de Britse minister van Milieu Michael Gove eerder deze week uitschijnen dat het Verenigd Koninkrijk zijn territoriale wateren na de brexit mogelijk uitbreidt tot 200 zeemijl (320 kilometer) buiten de kust.

Voor de Vlaamse vissers is dat slecht nieuws, maar in "Terzake" toverde minister-president Bourgeois vanavond een (zij het erg hypothetische) oplossing uit zijn broek: een privilege uit 1666. Concreet gaat het om een oorkonde waarin de toenmalige Britse koning Charles II 50 vissers uit Brugge eeuwig de toegang tot Britse wateren verschafte.

(Lees voort onder video)

Conventie van Londen

"Onder het Europese recht mogen vissers in de wateren van andere landen varen en vissen", legt woordvoerder Lisa Lust van minister Bourgeois aan VRT Nieuws uit. "Dat recht is geregeld door het visserijakkoord van 1983. Na de brexit geldt dit akkoord niet meer voor het Verenigd Koninkrijk en grijpt het land terug naar de conventie van Londen."

"Die conventie is in 1964 afgesloten nog voor van een Europees akkoord sprake was. Ze laat eveneens buitenlandse vissers in Britse wateren toe, maar ook deze overeenkomst willen de Britten opzeggen. Hierdoor kunnen ze buitenlandse vissers effectief uit hun wateren bannen."

Hoe absurd ook: mogelijk mogen 50 Brugse vissers in dat geval alsnog in Britse wateren varen dankzij het privilege uit 1666. Er is immers een opvallend precedent. "In 1963 is het privilege in de archieven van Brugge ontdekt", zegt Lust. "Van de conventie van Londen was toen nog geen sprake."

"Een Brugse schepen is hierop met een boot tot in Britse wateren gevaren waar hij zich doelbewust liet arresteren in de hoop dat de Britten een proces tegen hem zouden aanspannen. Dat deden ze uiteindelijk niet. Uit documenten die het Britse rijksarchief jaren later heeft vrijgegeven, blijkt dat medewerkers van de toenmalige minister van Visserij hem adviseerden geen proces te starten precies omdat ze vreesden dat het privilege uit 1666 nog steeds kracht van wet had."

Historisch weetje

Hypothetisch kunnen 50 Brugse vissers zich dus opnieuw op dat privilege beroepen indien het Verenigd Koninkrijk zijn territoriale wateren effectief uitbreidt na de brexit, op voorwaarde dat latere wetgeving het inmiddels niet heeft opgeheven.

Toch is dat volgens Lust onwaarschijnlijk. "Minister Bourgeois heeft het privilege vooral getoond als historisch weetje. Het kan geen krachtig argument zijn bij de onderhandelingen over de brexit, maar helemaal uitgesloten dat het Brugse vissers ook vandaag nog rechten geeft, is het niet."

Meest gelezen